Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Amasya´da anıldı

Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Amasya`da anıldı

Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Amasya´da anıldı
Gündem 12.05.2013 02:03:00 3381 0

Amasya’da Saraydüzü Kışla Binası Konferans Salonunda 11 Mayıs 2013 Cumartesi günü düzenlenen panel, Sanayi Camisi İmam Hatibi Mustafa Yalçın`ın Kur`an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Hulûsi Efendi Vakfı’nın faaliyetlerinin anlatıldığı sinevizyon gösteriminin ardından panelin açılış konuşması yapan Hulûsi Efendi Vakfı Genel Müdürü Resul Kesenceli, büyükleri anlamak için onlar gibi yaşamak ve tavsiyelerini yerine getirmek gerektiğini söyledi.

Kesenceli, ulu kişilerin yaşadıkları beldeyi önce manen, sonra da madden mamur ettiğini yaşamları boyunca da bulundukları tüm coğrafyayı muhteşem bir sanat ve estetik anlayışıyla şekillendirdiklerini belirtti.

Kesenceli konuşmasında; “Onun yetiştirdiği, ondan feyz alan mutasavvıflar onbeşinci yüzyıldan sonra özellikle Osmanlı coğrafyasında çok büyük etkiye sahiptir. Eserleri ve fikirleriyle bu dünyanın gelişip büyümesine katkıda bulunmuşlardır. Bu meşaleyi elden ele, gönülden gönül’e bizlere ulaştıran büyük insan gönüller sultanı Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi’dir. O, insanlığın maddî ve manevî imarı için çalışmış, ömrünü hayra ve hizmete adamıştır.” dedi.

Dumlupınar Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli, "Somuncu Baba Hazretlerinin Talebeleri ve Osmanlı Coğrafyası Üzerine Etkileri" konulu sunum yaptı.

Kemikli, büyük ruhların şehirlere hayat veren bir yapısı olduğunu belirtti. Kemikli; “Somuncu Baba, Osmanlı coğrafyasının büyük ruhlarından biridir ve farklı ülkelerde talebeleri aracılığıyla izler bırakmıştır. Somuncu Baba bir tohum atıyor, Bosna Hersek’te karşınıza çıkabiliyor. İşte büyük devlet ve millet olmak buna denir. O yüzden devletimiz milletimiz böyledir. Büyük devlet olursanız, büyük topraklarınız olursa Reyhanlı’da yaşanan acı olay gibi sıkıntılar da he zaman olur.” dedi.

Somuncu Baba’nın manevî mirasının bütün insanlığa bırakıldığını dile getiren Kemikli, maddî bir şey bırakmayan Allah dostlarının geride kitapları, eserleri ve manevîyat dolu hazinelerinin insanlığın istifadesine sunulduğunu kaydetti.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Özköse de "Hulûsi Efendi Hazretlerinin Hayatı ve Sosyal Hayat Üzerindeki Etkileri" konusunda sunum yaptı.

Özköse, Hulûsi Efendi’nin insanları istikamete sokan, yolda olmayı öğreten, izler bırakan, sonsuzluk yolunda vuslata erdiren bir derya ve bir kıymet olduğunu söyledi. Özköse, şükretmekten şikayete fırsat bulamayan Hulûsi Efendi’nin dertli olmasına rağmen hiçbir zaman durumunu memnuniyetsizlikle ifade etmediğini belirtti.

Özköse konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Hulûsi Efendi, başkalarına sıkıntı vermeyi, yakınındakilerden faydalanmayı değil, sevenlerinin elinden tutmayı, onlara iyiliklerde bulunmayı, hatta gönülden sevmeyi, düşene acımayı, iğne ile kuyu kazmayı bir ömür boyu gerçekleştiren bir gönül eridir, mürşidi kamildir. İnsanları örnek bir yaşama ulaştırmaya gayret eden Osman Hulûsi Efendi, sevmeyi, kavga ve nizadan uzak durmayı, kimsenin kalbini incitmemeye dikkat çekerdi”

Paneli Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hamit Hamidettin Ateş, Amasya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şuayip Özdemir, Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Cengiz Erdem ve çok sayıda vatandaş izledi. Panelin sonunda, vatandaşlara Somuncu Baba Sebil Ekmeği dağıtıldı.

 

       Haberin Fotoğrafları için tıklayın

  http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=2503


Anahtar Kelimeler: