Panele Tokatlılardan büyük ilgi

Panele Tokatlılardan büyük ilgi

Panele Tokatlılardan büyük ilgi
Gündem 11.05.2013 01:36:00 3218 0

Tokat, 26 Haziran Atatürk Kültür Sarayı`nda 10 Mayıs 2013 Cuma günü düzenlenen panel Gümüşhane Müftüsü Süleyman Aktaş`ın Kur`an-ı Kerim tilavetinin ardından başladı. Hulûsi Efendi Vakfı’nın faaliyetlerinin anlatıldığı sinevizyon gösteriminden sonra panelin açılış konuşması yapan Hulûsi Efendi Vakfı Genel Müdürü Resul Kesenceli, dinî ve manevî değerlerin sözle anlatılmasının mümkün olmadığını belirtti.

Kesenceli; "Somuncu Baba Hazretleri Osmanlı coğrafyasının manevî güneşidir. O öyle bir güneştir ki yetiştirmiş olduğu talebeleri ile birlikte tüm Osmanlı coğrafyasını etkilemiştir. Hacı Bayram-ı Velileri, Akşemseddinleri etkilemiştir. Onlar Osmanlı hükümdarlarını yönlendirirler ve Anadolu`dan Balkanlara, Kafkasya`ya, Ortadoğu`ya kadar bu güzel düşünce tamamı ile yayılır. Somuncu Baba Hazretleri ile birlikte Anadolu ayrı bir neşe bulur ve Anadolu içerisinde ki insanlar güzel görmeye, güzel düşünmeye başlarlar." dedi.

Dumlupınar Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli, "Somuncu Baba Hazretlerinin Talebeleri ve Osmanlı Coğrafyası Üzerine Etkileri" konulu sunum yaptı.

Kemikli Anadolu’nun büyük ruhların manevîyatları ile dolu olduğunu söyledi. Büyük ruhların olduğu yerlerde ebedi huzur ve güven olduğunu ifade eden Kemikli; “Somuncu Baba bu ruhlar içerisinde bir yıldızdır. Kurduğu manevî sofra bugün Tokat’ta sevenlerinin istifadesine sunulmuştur.” diye konuştu.

Büyük ruhların insan toprağına attığı tohumların temizlediğini, onardığını ve kemale eriştirdiğini dile getiren Kemikli konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Onlar bu toprağın kimyagerleridir. Büyük ruhların attığı tohumlarda sünneti seniyyeye bağlanma ve iman vardır.”

Gaziosmanpaşa Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Özköse de "Hulûsi Efendi Hazretlerinin Hayatı ve Sosyal Hayat Üzerindeki Etkileri" konusunda sunum yaptı.

Özköse, Hulûsi Efendi`nin Anadolu`nun sahip olduğu parlayan yıldızlardan biri olduğunu belirterek, "Onun hayatını düşüncesini ele aldığımız zaman hayatının minberine oturan yegane unsurun Kur’an olduğunu görürüz. O Kuran muallimi, sevdalısı ve yolcusu idi. Kuran`ı hayatına taşıyan bir iksir, bir abide, bir büyük zattı. Evlatları ve sevdiklerine Kur’an’a hadim olan hakimi olur” öğütlerinde bulunmuştur. O’nun hayatının sistemi “Kur’an, hayatının numune ve işareti ise Peygamber Efendimizdir." dedi.

Özköse bazı hatıralarını anlattığı Hulûsi Efendi’nin Allah’tan gelen her şeyi hoş karşılayan bir gönül elçisi olduğunu ifade etti.

Panelin sonunda, vatandaşlara Somuncu Baba Sebil Ekmeği dağıtıldı.

Paneli Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hamit Hamidettin Ateş, Yeşilyurt Kaymakamı İsmail Toprak, İl Müftüsü Abdurrahman Koçak, İl Sağlık Müdürü Saadettin Yazı ve çok sayıda vatandaş dinledi. Salona sığmayan vatandaşlar, fuayede kurulan barkovizyon sistemi ile programı takip etti.

 

      Haberin Fotoğrafları için tıklayın

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=2491


Anahtar Kelimeler: