HES kanalları tehlike saçıyor

HES kanalları tehlike saçıyor

HES kanalları tehlike saçıyor
Gündem 8.05.2013 19:02:00 3233 0

Darendeli vatandaşlar, Güdül 2 Hidro Elektrik Santrali`ne (HES) su taşıyan Yeşiltaş Köyü ile Ilıca Beldesi arasındaki 12 kilometrelik kanalın çocuklar için tehlike oluşturduğunu belirterek, önlem alınmasını istiyor.

Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanı ve Ilıca beldesi sakinlerinden Hasan Şentürk, geçtiğimiz yıl faaliyete geçen HES`in 4 metre derinliğinde, 13 metre genişliğindeki su kanalına etrafında önlem alınmadığından birkaç defa hayvan düştüğünü ileri sürdü. 

Suya düşeni kurtarmak zor

Yerleşim birimlerinin yanı başından geçen su kanalının çocuklar için de risk oluşturduğunu belirten Şentürk, "Burada önlem alınması şart. Birkaç defa inek düştü, vatandaşlar güçlükle çıkarabildi. Allah korusun bir çocuk hatta yetişkin biri düşse kendi başına kanaldan kurtulmasına imkan yok. Kanal 4 metre derinliğinde, üstelik su saniyede 28 metreküplük tazyikle akıyor. İşletme sahibi vatandaşlarca uyarılmasına rağmen bugüne kadar herhangi bir önlem almadı." diye konuştu.

Şentürk ayrıca, kanaldan taşan suların hemen yanıbaşındaki sulama kanalı ve bahçe yollarını bozduğunu, zaman zaman yolun ve kanalın kapandığını ifade etti. HES kanalının çevrede heyelan tehlikesi oluşturduğunu vurgulayan Şentürk vatandaşların yaşadığı sıkıntılara çözüm bulunmasını beklediklerini dile getirdi.

Taşkınla bahçeleri su basıyor

Ilıca Belediye Başkanı Hasan Bayram da kanalın etrafına tel örgü ya da yüksekçe bir duvar çekilmesi gerektiğini belirterek, "Geçtiğimiz günlerde kanaldaki su taştı ve etraftaki bahçeleri bastı. Böylesi sıkıntılar gece olsa önüne geçmek bir hayli güç olur." dedi. 

Kanalın etrafına önlem alınmamasının arazileri de tehlike altında bıraktığını ifade eden Bayram, "Kanalın taşması vatandaşları mağdur ediyor. Özellikle çocuklar başta olmak üzere bir canlının kanala düşmesinden endişe ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Bayram ayrıca mahkeme kararı olmasına rağmen HES kanallarının geçtiği yerlerde istimlak edilen arazilerin paralarının vatandaşlara henüz ödenmemesinin de çözüm bekleyen bir sorun olduğunu söyledi.


Anahtar Kelimeler: