“Tadında şeker” ödül getirdi

“Tadında şeker” ödül getirdi

“Tadında şeker” ödül getirdi
Eğitim 8.05.2013 18:35:00 8345 0

Darende Mehmet İzzet Paşa Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Sefa Albayrak, diyabet hastası olan amcasının rahatsızlığından yola çıkarak, şekerli gıdaların sıcaklıklarını kontrol ederek şeker alımının yükseltilip ya da düşürebileceğini “Tadında Şeker” adlı proje ile kanıtladı.

Albyarak’ın projesi, Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK tarafından ortaklaşa yürütülen “Bu benim eserim” adlı yarışmada 4 bin 253 projenin değerlendirildiği 8 ili kapsayan bölge finalinde ilk 90 arasına girmeyi başardı. Proje Malatya’daki bölge finalinde sergilendi.

Amcasının hastalığı ilham verdi

Projeyi okulun fen bilimleri öğretmeni Ali Ahmet Turhan’ın danışmanlığında yürüten Albayrak, projenin şeker hastası olan ve kayısı hasadı zamanında evlerinde kalan amcasının çay ve karpuzu çokça tüketmesinden hareketle bu tür rahatsızlığı olanların aldıkları gıdalardaki şeker oranını araştırmasıyla ortaya çıktığını söyledi.

Albayrak proje ile sıcak gıdaların insanlarda uyandırdığı tat hissinin etkileri üzerine bilimsel bir çalışma yaptıklarını dile getirdi.

Etkiyi azaltabilecek buluş

Fen bilimleri öğretmeni Turhan da yaptıkları çalışmalar sonucunu şu şekilde açıkladı; “Şekerli gıdaların sıcaklıklarını kontrol ederek şeker alımını yükseltebileceğimizi veya şeker alımını düşürebileceğimizi gördük. Bu da bize şeker hastalıkları gibi bazı rahatsızlıkların etkilerini azaltabileceğimizi gösterdi.”

Okul Müdürü Metin Demir ise yarışmaya Darende’den katılan tek çalışmanın bölge finaline kalma başarısı göstermesinin kendilerini sevindirdiğini ifade etti.


Anahtar Kelimeler: