Meyve üretim ve pazarlamasında yeni süreç

Meyve üretim ve pazarlamasında yeni süreç

Meyve üretim ve pazarlamasında yeni süreç
Gündem 14.03.2013 10:34:00 1963 0

Malatya?nın altını kayısı, bodur ağaçlarda yetiştirilecek

Meyve üretim ve pazarlamasında yeni süreç

Malatya`nın ``altını`` olarak da bilinen kayısı, Avrupa`ya ihracat edilmek üzere bodur ağaçlarda yetiştirilecek. 

Darende Ziraat Odası ile ortak bir proje yürütecek Alanar Meyvecilik Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Tamer, yaptığı açıklamada, ilçedeki kayısı bahçelerini inceleyip, üreticilerle görüştükten sonra belirleyecekleri alanlara bodur ve yarı bodur kayısı fidanlarını dikeceklerini söyledi.

En çok tercih edilen kayısı türü olan Hacıhaliloğlu ve Kabaaşı`nı yetiştirmeyi hedeflediklerini aktaran Tamer, Hacıhaliloğlu kayısısının taze ve sofralık olarak ihracatını gerçekleştirmenin yanı sıra iç pazardaki süpermarketlere geç sezonda dağıtımını sağlamak istediklerini kaydetti. 

Modern meyvecilik yapılacak

Tamer, ``Hacıhaliloğlu kayısısına karşı yaklaşık 20 yıldır ilgimiz vardı. Bu ilgi son 5 sene içerisinde biraz daha yoğunlaştı. Firma olarak ülkemizde 4 bin dekar arazi üzerinde modern meyve yetiştiriciliği yapıyoruz. Malatya`da soğuk hava deposu kiralamak ve burada bu işe gönül vermiş kişilerle kayısının hasat döneminde tedarikten sonra soğuk hava deposunda paketlenip ön soğutma işlemlerinin yapılması ve aynı zamanda da ihracatıyla soğuk zincirde iç pazardaki dağıtımını sağlamak üzere geliştirmekte olduğumuz projeyi uygulayacağız.`` diye konuştu.

Son dönemde Uzakdoğuluların ve Avrupalıların kayısıya büyük rağbet gösterdiğini vurgulayan Tamer, özellikle Avrupa ve Amerikan menşeili kayısıların üretim ve ihracatına yönelik, dış pazarın istediği çeşitleri yetiştirme çabası içerisinde olduklarını söyledi. Bu çeşitlerin aynı zamanda Darende ve Malatya`da yetiştirilmesinin Avrupa pazarına tedarikçi olmada önem kazandığına işaret eden Tamer, ``Bodur ve yarı bodur kayısıları 1300-1500 gibi yüksek rakımlı yerlerde yetiştirebilirsek, o zaman Ağustos ve Eylül dönemi arasında Avrupa`ya kayısı ihraç etme imkânına sahip olabileceğiz.`` dedi. 

3 yılda ilk meyveler alınacak

Yavuz Tamer, bodur ve yarı bodur fidanlarla tesis edilecek bahçelerde Hacıhaliloğlu kayısı çeşidini ekonomik olarak üreteceklerini belirterek, ``Yaptığımız çalışmalarda, kayısıya paralel diğer taş çekirdekli meyvelerin üretimine yönelik proje gerçekleştirdiğimiz takdirde, aynı şekilde üstün vasıflı, kaliteli meyveleri diğer bölgelerde aldığımız gibi son turfanda ürünleri Darende bölgesinde de tedarik edebileceğimize inandık.`` ifadelerini kullandı. 

Darende`de modern meyvecilik adımlarını atmak için 300-400 dekar araziyi kullanarak projeyi hayata geçireceklerini vurgulayan Tamer, şunları aktardı: ``Bodur ağaçlar daha ekonomik olduğu için hem yeni ürün ve yeni kayısı çeşitleriyle hem de kayısının taze tüketimine yönelik olan son turfanda kısmında üretim yapacağız. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde kurmuş olduğumuz bahçelerden ilk mahsulü alabileceğimizi ümit ediyorum. Bizim yetiştirme tarzımız olan modern meyvecilikte kullandığımız anaçlar ve çeşitler, en geç 3 yıl içerisinde meyve vermektedir. 5 yıl içerisinde bölgedeki üreticilerle beraber yetiştiricilik düzenini oluşturarak yeni fidanları buraya adapte ederek kendi üretimimizin yanında üreticilerin de yeni tarz ve türlerle üretime geçmelerini sağlayacağız. Amacımız üretimleri tetkik edip, doğru çeşitlerin yetiştirilmesini takip ederek ondan sonra da ürünü satın alarak hem iç hem de dış pazarda bunları piyasaya sunmaktır. Bu projeye Malatya`da soğuk hava deposu oluşturarak başlayacağız. Klasik ağaçlar üzerinde yapılmakta olan çalışmayı ürünü tanıtmakla başlayacağız. Esas proje ekonomik üretim sağlamak üzere bodur yarı bodur ağaçlarla aynı meyveleri daha kaliteli olarak elde etmektir.``

Darende de Gökpınar Sulama Projesi ile yeni sulu tarıma açılan sahalarda bu tip alternatif projelerin bölgede meyve yetiştiricilerinin ümit kaynağı olması bekleniyor.


Anahtar Kelimeler: