Revaklara dokunuldu

Revaklara dokunuldu

Revaklara dokunuldu
Gündem 6.02.2013 17:23:00 2355 0

Kabe?deki genişletme çalışmaları kapsamında Osmanlı döneminde yapılan revakların bir kısmı iş makineleri ile yıkıldı. Kabe kapısının karşısında, Safa Merve tepeleri yönündeki revaklar, çalışmalar kapsamında yıkılarak kaldırıldı.

3 aşamada gerçekleştirilecek genişletme projesinin 2015?te bitirilmesi hedefleniyor. Projenin ilk aşamasında tavaf alanı 20 metre genişletilecek, saatte 150 bin kişi tavaf yapabilecek.?Tavaf Alanı Genişletme Projesi? çerçevesinde Osmanlı revakları tavaf alanına dahil edilecek.

Kanuni döneminde yapıldı

Projesi Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan?a hazırlatılan ve 1590 yılında Mimar Mehmet Ağa tarafından inşa edilen Osmanlı revakları ve kubbeleri de yıkılmaya başlandı. Kabe?yi ziyarete gelenlere gölgelik için inşa edilen Osmanlı revaklarının inşaat çalışmaları dahilinde yıkılmasını umre ziyaretine giden Türk vatandaşları da izledi. Yıkım yapılan alanların önüne yüksek paravanlar çekildi.   

400 kişinin görev aldığı genişletme çalışmaları onlarca iş makinesi tarafından yürütülürken, yıkım yapılan alanlara su sıkılarak tozması da engelleniyor.

Çalışma namaz sırasında duruyor

Günün her anında tavaf ve hareketin hakim olduğu Kabe?de sadece namaz saatlerinde vinçler durup, iş makineleri susarken, inşaat çalışmalarına da kısa süreliğine mola veriliyor.

Umre ziyaretinde bulunanlar, inşaat alanının kenarındaki işaretli alanlardan geçerek, Safa Merve tepeleri arasında say yapıp ibadetlerini yerine getirmeye çalışıyor.

Genişletme çalışmalarının Ramazan ayına yetişmesi planlanıyor.


Anahtar Kelimeler: