Muş Ovasının bereketi

Muş Ovasının bereketi

Muş Ovasının bereketi
Hemşehriler 9.11.2012 16:15:00 5846 0

Yaklaşık 40 yıldır Çukurova`nın bereketini dünya mutfağına ulaştıran hemşehrimiz Nuri Çomu’nun sahibi olduğu Sunar Grup, yeni rafinasyon tesisiyle bu kez de Muşlu çiftçilerin yüzünü güldürecek. Sunar Grup bünyesinde faaliyet gösteren Elita Gıda`nın yeni tesisi, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından hizmete açıldı.

Açılış konuşmasını yapan Sunar Grup yönetim kurulu üyesi ve CEO’su Hüseyin Çomu Elita yağın kuruluş sürecini anlatarak “Biz bu işe giriyorsak sektörde en büyük 5 tesisten biri olmalıyız” dedi.

İlk 5’te yeralan tesis

Hüseyin Çomu, ihracat gerçekleştirdikleri birçok ülkede Türk büyükelçiliğinin bile olmadığını hatırlatarak söze başladı ve 2006 yılında 20 milyon dolar sermaye ile kurulan Elita Yağ Fabrikası`nın sektörde ilk beş tesis olma hedefiyle yola çıktığını söyledi.

Sunar Grup`un Türkiye`nin mısır yağı ihracatının yüzde 35`ini, ayçiçeği yağı ihracatının ise yüzde 8`ni gerçekleştirdiğini açıklayan Hüseyin Çomu, "2011`de 103 milyon dolar üzerinde ihracat yaptık. 2009–2012 yılları arasında ihracat oranını yaklaşık yüzde 500 artıran ve 70`in üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiren grubun 2012 yılı hedefi 160 milyon dolar rakamına ulaşmaktır."dedi.

Muş ovasından gelen bereket

Hüseyin Çomu konuşmasında ayrıca Muş’ta sözleşmeli tarım yaptıklarının müjdesini verdi. Bu yıl Muş’ta 50 bin dönüm ayçiçeği hasadı yapan firmanın, yeni tesiste Muş’ta yetiştirilen ayçiçeklerinden elde edilen ilk özel seri ayçiçek yağını üretmiş olacağını bildirdi.

Ekonomi bakanı Zafer Çağlayan kurmuş oldukları tesis ile sözleşmeli tarım konusunda tüm Çomu ailesine tebrik ve teşekkürlerini sundu. Bakan Çağlayan daha sonra “Türkiye’ye frene basmak değil gaza basmak yakışır gidecek çok daha yolumuz var çünkü şoförümüz kuvvetli” dedi.

Bakan çağlayan konuşmasının ardından yeni yatırımın herkese hayırlı olmasını dileyerek diğer protokol üyeleri ile birlikte açılış butonuna bastı.

Açılış ardından Ekonomi bakanı Zafer Çağlayan’a Muş’ta ilk hasadı yapılan ayçiçeği yağı armağan edildi.

Tesislerinin açılışına, Irak Ticaret temsilcisi Omar Al Jaf ve Trablus Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Halil Mesut Mahfuz da katıldı.


Anahtar Kelimeler: