Bursalılardan sempozyuma ilgi

Bursalılardan sempozyuma ilgi

Bursalılardan sempozyuma ilgi
Gündem 10.06.2012 10:58:00 2518 0

BURSA, SOMUNCU BABA’YI AĞIRLADI

“Uluslararası Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi Sempozyumu”nda farklı ülkelerden Bursa’ya gelen bilim adamları, büyük mutasavvıf Şeyh Hamid-i Veli Hazretlerinin fikir ve eserlerinin günümüze yansımalarını anlattı. Sempozyumda bir konuşma yapan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akkuş, vefatından sonra Somuncu Baba’nın tesirlerini oldukça geniş bir coğrafyaya yayıldığını söyledi.

Hulûsi Efendi Vakfı tarafından 9 Haziran 2012 günü Merinos Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyumda bir süre Bursa’da yaşayan Somuncu Baba ile asırlarca Osmanlı coğrafyasına etkiler bırakan öğrencilerinin yaşamlarından kesitlerin yanı sıra Darendeli mutasavvıf ve Divan Şairi Osman Hulûsi Efendi’nin hayatı anlatıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Yeşil Camii İmam Hatibi Ayhan Polat Kur’an-ı Kerim tilavet etti.

Somuncu Baba’ya Bursa’da vefa

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Hulûsi Efendi Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Mustafa Yağcı, Somuncu Baba’yı Bursa’da anmaktan dolayı önemli bir vefayı yerine getirdiklerini vurguladı.

Uzun süre Bursa’da yaşayan Somuncu Baba’nın hoşgörü içerisinde altı yüzyıldır bütün insanlık alemine gül rayihaları dağıtan bir cennet çiçeği olduğunu ifade eden Yağcı, Hulûsi Efendi’nin de asrımızdan gelecek asırlara bir sel gibi çağlayıp coştuğunu bildirdi.

AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, aydın kişilikleriyle Anadolu insanını birlik ve beraberliğe çağıran, maneviyat önderlerine şükran duyduklarını bildirdi.

AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi’nin insanlığı aydınlatan ideallerinin böylesi toplantılarla geniş halkalara yayıldığını büyük bir memnuniyetle gördüklerini belirtti. Çavuşoğlu; “Almış olduğumuz görevleri bir emanet olarak görüyor ve layıkıyla yerine getirmeye çalışıyoruz. Güzel ahlakı temsil ederek bu hizmetin hak ettiği noktaya gelmesine dün olduğu gibi bugün ve sonrasında da destek olmaya devam edeceğiz” dedi.

Tesirleri geniş bir coğrafyada

Sempozyumda bir konuşma yapan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akkuş, vefatından sonra Somuncu Baba’nın tesirleri oldukça geniş bir coğrafyaya yayıldığını söyledi.

Mehmet Akkuş; “Kendinden sonra gelen müritleri başta Hacı Bayram-ı Velî olmak üzere ondan aldıkları feyizle birçok gönüllerde taht kurmuşlardır. Hacı Bayram’ın Sultan Murad’la Edirne’deki karşılaşması ve Cami-i Atik’teki sohbetleriyle Somuncu Baba’nın feyzi kendisinden kısa zaman sonra Edirne’ye ulaşmış bulunuyordu” dedi.

Hizmetle aydınlatan fener

Mısır Ayn Şems Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr. Ahmet Sami Elady ise “Hulûsi Efendi ve Vakıf Anlayışı” konulu tebliğini sunarken, Hulûsi Efendi Vakfı’nın, ürettiği hizmetlerle Türkiye çapında ışıldayan bir fener gibi etrafını aydınlattığını belirterek; “Bu hayır kurumu, ülkesine hizmet eden aydın Türk gençlerinden oluşan neslin yetişmesine ve terbiyesine maddi ve manevi katkılarda bulunmuştur. Bu vakıf aynı zamanda, Türk halkının fertlerine aynî ve maddi yardımlarda da bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

Mısır Ayn Şems Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr. Ahmet Abdullah Negm de “Hulûsi Efendi’nin Hutbelerinin Sosyal Hayatta İnsan Üzerine Etkileri” konulu tebliğini sunarken Osman Hulûsi Efendi’nin, düşünsel ve reformcu bir proje ortaya atarak öne çıkan en bariz Türk ıslahatçılardan biri olduğu görüşünü savundu.

Ahmet Abdullah Negm Osman Hulûsi Efendi’nin hutbeleriyle ortaya koyarak uyguladığı projenin, günümüzde Müslümanların hayatlarında İslam’ı yaşamaları anlamında model alındığını dile getirdi.

Çağlara etki eden insanlar

Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mehmet Taşdemir de konuşmasında tarih içerisinde milletlerin kültürlerinin ve medeniyetlerinin temel taşlarını meydana getiren, gelecek çağlara etki eden büyük insanlar olduğunu kaydetti.

Mehmet Taşdemir; “Manevi etki, yüzyıllarca halkın belleğinde, gönlünde ve ruhunda yaşayarak ve zamanla devam edip gitmektedir. İnsanın ve insan hayatının bütün gizemliliğini fevkalade iyi bilen bu gönül erlerine bütün insanlığın ihtiyacı vardır. İşte, bu zatlardan biri ve şüphesiz Anadolu’nun manevî mimarlarından olan ve “Somuncu Baba” olarak bilinen Şeyh Hamîd-i Veli (k.s)’dir” dedi.

Sempozyumda tebliğ sunanlar

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Kemikli’nin oturum başkanlığını yaptığı ilk oturumda Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Prof. Dr. Sinan Yalçın, Prof. Dr. Mehmet Akkuş, Prof. Dr. Hayrettin İvgin ile Mısır Ayn Şems Üniversitesinden Yard. Doç. Dr. Ahmet Sami tebliğlerini sundu.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Yılmaz’ın oturum başkanlığını yaptığı ikinci oturumda da, Prof. Dr. Yakup Çelik, Doç. Dr. Halil İbrahim Şimşek, Yard. Doç. Dr. Mehmet Taşdemir, Mısır-Ayn Şems Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr. Ahmet Abdullah Negm, Özbekistan İlimler Akademisi’nden Dr. Uktam Sultonov ile Dr. Hamidillo Lütfillayev tebliğlerini dinleyicilerle paylaştı.

Serdar Tuncer’in şiirler seslendirdiği ve sunuculuğunu yaptığı programda Ahmet Özhan da Tarihi Türk Tasavvuf Musikisi korosu ile bir konser verdi.

Sempozyuma AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, AK Parti Bursa Milletvekilleri; Hakan Çavuşoğlu, Mustafa Kemal Şerbetçioğlu, Hüseyin Şahin, İl Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdullah Karadağ ve çok sayıda izleyici katıldı.

Program sonunda Vakıf Mütevelli Heyet Başkanı Hamit Hamidettin Ateş tarafından, bilim adamları, sanatçılar ve bir süre önce Malatya’dan Bursa İl Emniyet Müdürlüğü’ne atanan Ali Osman Kahya’ya plaket verildi.

 

Haberin fotoğrafları için tıklayın

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=1564


Anahtar Kelimeler: