Tohma tehdit altında

Tohma tehdit altında

Tohma tehdit altında
Gündem 17.12.2008 09:21:00 2372 0

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Malatya Koordinatörü Bekir Sözen Darende’den akmakta olan Tohma Çayının kirlilik nedeniyle ciddi tehdit altında olduğunu söyledi.

Kanalizasyon, atık sular, çöp ve çeşitli maddelerin boşaltıldığı Tohma’nın eski günlerini arar duruma gelindiğini kaydeden Sözen, yıllar önce bölgenin içme suyu kaynağı olarak kullanılan Tohma Çayı’nın kanalizasyonlar, evsel atıklar ve çevre kirliği neticesinde ciddi bir kirlenme tehdidi altında kaldığını bildirdi. Bekir Sözen Tohma’nın uğradığı bu kirliliğin “çevre katliamı” olarak algılanması gerektiğini söyledi.

Vatandaşlar duyarsız

Darende Haber’e açıklamalarda bulunan ÇEKÜL temsilcisi Bekir Sözen Tohma’nın Darende bölümünde özellikle sanayi bölgesi ve çevresinde atılan değişik türdeki atık malzemelerin ırmak yatağını ciddi bir şekilde tehdit ettiğini belirtti. Turizme açılan Tohma Kanyonu Somuncu Baba Camii ve Çilehane civarında Tohma’nın etrafına güzellikler kattığını ifade eden Bekir Sözen, diğer bölgelerde oluşan kirliliğin vatandaşın tepkisine neden olduğunu ve temizlenmesi ve bundan sonra kirletilmemesi vurgusunu yaptı.

Sözen açıklamasını şu şekilde sürdürdü; “Özellikle Küçük Sanayi Tesisinin bulunduğu bölgede ırmak kenarına atılan karton, pet şişe, yağ petleri, lastik ve demir parçalar gibi maddelerden ötürü ırmak yatağı çevresel anlamda zarar görüyor. Irmağa akan kanalizasyon ve dökülen çöplerle çevre katliamına artık dur denilmesi gerekiyor. Irmağın durumunu ve önümüzdeki günlerde oluşabilecek tehditleri İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkanına bir çevreci olarak aktardık. Vatandaşların da çevreyi kirletmemesi lazım, çünkü yaşadıkları yerleri atıklarıyla kirletiyorlar” dedi.

Çevrenin yaşamımızı sürdürdüğümüz önemli bir ortam olduğunu belirten Bekir Sözen, “Bu ortamı bozmaya, kirletmeye kimsenin hakkı yoktur. Çevreyi hep beraber koruyalım. Bu konuda çalışan kuruluşlara yardım edelim. Unutmayalım en iyi teknoloji, çevreyi en az kirletendir” diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: