Somuncu Baba ve Hulusi Efendi´yi anlatacaklar

Somuncu Baba ve Hulusi Efendi`yi anlatacaklar

Somuncu Baba ve Hulusi Efendi´yi anlatacaklar
Gündem 23.05.2012 17:41:00 2404 0

Somuncu Baba ve Hulusi Efendi’ye Uluslararası anma

Değişik ülkelerden gelecek ilim adamları

Somuncu Baba ve Hulusi Efendi’yi anlatacak

 

Asırlar boyunca Osmanlı coğrafyasını etkileyen ve talebeler yetiştiren Somuncu Baba ile yüzyılımızın mutasavvıf ve divan şairlerinden Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi, İstanbul, Bursa ve Malatya’nın Darende ilçesinde gerçekleştirilecek sempozyumlarla anılacak.

Aralarında İngiltere, Pakistan, Bosna Hersek, Azerbaycan, Özbekistan, Mısır ve ülkemizdeki çeşitli üniversitelerde görev yapan ilim adamları, Somuncu Baba ve Hulusi Efendi’yle alakalı hazırladıkları akademik çalışmalarını kamuoyu ile paylaşacak. ‘Gül ve Gönül Medeniyeti’ başlığı altında gerçekleştirilecek ‘Uluslararası Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Sempozyumu’nda tarihten günümüze önemli şahsiyetlerin hayatlarından kesitler dile getirilecek.

Genel Merkezi Somuncu Baba’nın kabrinin yer aldığı, kültür, tarih ve maneviyat merkezi olan Darende`deki Hulusi Efendi Vakfı tarafından tertiplenecek sempozyumlarda ilim adamlarının sunacağı toplantılarla farklı şehirlerde kültürel bir etkileşim sağlanmasının hedeflendiği bildirildi.

Hulusi Efendi Vakfı’ndan yapılan açıklamada; “Fatih Sultan Mehmed’in hocası olan Akşemseddin’i Hacı Bayramı Veli, onu da Somuncu Baba adıyla bilinen Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri yetiştirmiştir. Çağ açıp kapatan tarihi fethin manevi mimarlarından birisi de Somuncu Baba’dır. Yazdığı şiirleri ve muhteşem divanı ve tasavvufi yönü ile gönülleri fetheden isimlerden birisi de 1990 yılında vefat eden Osman Hulusi Efendi’dir. Peygamberimizin neslinden gelmesinin yanı sıra Somuncu Baba’nın torunu olan Hulusi Efendi, hayatında insanlığa hizmeti şiar edinmiş, eğitim, sağlık ve sosyal alanda toplumumuza önemli çalışmalar kazandırmış, her geçen gün yükselen bir gönül medeniyetini kurmuştur” denildi.  

Somuncu Baba ve Hulusi Efendi`nin hoşgörü çağrısının yineleneceği, sempozyumların ilki 2 Haziran 2012 günü İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Sarayı’nda, ikincisi 9 Haziran 2012 günü Bursa Merinos Kültür Merkezi’nde üçüncüsü ise 23 Haziran 2012 günü Malatya’nın Darende ilçesinde Kapalı Spor Salonunda gerçekleştirilecek.

Serdar Tuncer’in şiir dinletisi ile Ahmet Özhan konserinin yer alacağı Sempozyum Programlarına önemli isimlerin yanı sıra çok sayıda vatandaşın katılması bekleniyor.

İstanbul   : 2 Haziran 2012, Cumartesi,   Saat: 17.00,  Yer: Lütfi Kırdar Kongre Sarayı

Bursa       : 9 Haziran 2012, Cumartesi,   Saat: 17.00,  Yer: Merinos Kültür Merkezi

Darende   : 23 Haziran 2012, Cumartesi, Saat: 17.00,  Yer: Kapalı Spor Salonu


Anahtar Kelimeler: