Kayseri, Mersin, Sivas ve Malatya´da panel

Kayseri, Mersin, Sivas ve Malatya`da panel

Kayseri, Mersin, Sivas ve Malatya´da panel
Gündem 30.04.2012 14:14:00 2772 0

Hulûsi Efendi Vakfı tarafından tarihi ve manevi şahsiyetlerin günümüz insanları tarafından daha yakından tanınması amacıyla Kayseri, Mersin ve Sivas’ta ‘Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi Paneli’ düzenlendi. Programlara vatandaşlar, Darendeli hemşehrilerimiz ve gönül dostları yoğun ilgi gösterdi. Panellerde salonlara sığmayan ilgi ile şehirlerinde ses getiren etkinliklerin önümüzdeki günlerde farklı yerlerde devam edeceği bildirildi.

Uluslararası boyutta anma

Uluslararası boyut kazanan ve bu yıl 11.’ncisi tertiplenecek “Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi Sempozyumu” da 3 ayrı il ve programla gerçekleştirilecek. 2 Haziran’da İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde, 9 Haziran’da Bursa Merinos Atatürk Kültür Merkezi’nde ve 23 Haziran’da Darende’de bir dizi etkinliklerle geniş katılımlı bir şekilde planlandı.

 

KAYSERİ

Kadir Has Kongre Merkezi’nde yapılan panelde bir konuşma yapan Talas Belediye Başkanı Rıfat Yıldırım; “Gençlerimize idol ve örnek olarak manevi şahsiyetleri bir bir anlatmak, geleceğe bırakacağımız en büyük miras olacaktır” dedi.

Şehirlerin imar edilmesiyle ilgili çalışmalar sürerken merkezinde insan olan planlamalar da yaptıklarını kaydeden Başkan Yıldırım, insanları da imarıyla ilgili maneviyata ve manevi şahsiyetlere ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Somuncu Baba’nın doğduğu Akçakaya Mahallesinde yapılması planlanan çalışma etrafında herkesin büyük bir muhabbet ve gayretle elinden geleni yaptığını dile getiren Rıfat Yıldırım; “Şehrimize ve bu topraklara gönül erleri olarak Horasan’dan gelen güzel insanların ışıklarını yaymaya gayret ediyoruz. Kayseri’ye şöyle bir baktığımızda Seyyid Burhanettin Hazretlerinden Somuncu Baba’ya birçok Allah dostunun izlerini görmek mümkündür. Somuncu Baba’nın doğduğu ve yaşadığı mekanlarla ilgili çalışmalarda önemli bir kısmı geride bıraktık inşallah önümüzdeki Ramazan ayında bir bölümünü hizmete sokacağız” dedi.

Başkan Yıldırım sözlerini şu şekilde tamamladı; “Darende’yi seviyor, sayıyor ve gıpta ediyoruz. Somuncu Baba tüm Anadolu’nun gönül erlerinden birisidir. Bundan sonra da bu yolun devamı anlamında Akçakaya ile Darende arasında bir benzerlik olacağına inanıyorum. Son söz olarak da gençlerimize idol ve örnek olarak manevi şahsiyetleri bir bir anlatmak geleceğe bırakacağımız en büyük miras olacaktır. Özellikle günümüzde insanların daha çok agresif olduğu dönemde tasavvufu ve tasavvuf büyüklerini anlamak hepimize bir görevdir”

Hulusi Efendi Vakfı Eğitim ve İlmi Araştırmalar Müdürü Resul Kesenceli de yaptığı konuşmada, büyük zatları anlamak için onlar gibi yaşamak ve onların tavsiyelerine uymak gerektiğini bildirdi. Kesenceli; “Somuncu Baba hazretleri asırlarca Osmanlı devletine hizmet etmiş gönül erleri yetiştirerek Osmanlı coğrafyasını yönlendirmiştir. Kayseri sınırlarında bulunan Akçakaya Somuncu Baba’nın doğum yeri olması nedeniyle hem bu kentin sakinleri hem de insanlık için önemli bir yerdir” dedi.

Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Abulkadir Yuvalı ise konuşmasında Anadolu’da manevi fatihler bulunduğu ve onların toprak altında da bulunsalar bu güzel yurdun manevi sahipleri olduğunu belirtti. Prof. Dr. Yuvalı; “Bütün İslam aleminde, Kafkasyadan Balkanlara, Ortadoğudan ta Çin topraklarına kadar nerede bir müslüman varsa Ahmet Yesevi’nin sözü vardır, onun dergahından yetişmiş ulu kişilerin sözü ve izi vardır. Anadolu’da bugün bulunan gönül erleri Ahmet Yesevi’lerin Somuncu Babaların devamıdır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Kahraman, Gaziosmanpaşa Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Özköse, Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk İslam Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alim Yıldız ile Vakıf Eğitim ve İlmi Araştırmalar Müdürü tarihçi yazar Resul Kesenceli sunumlarını izleyicilerle paylaştı.

Hulusi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı H. Hamidettin Ateş, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın ve çok sayıda vatandaşın katıldığı programın ardından konuşmacılara teşekkür plaketi verildi.

 

Fotoğraflar için tıklayın

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=1330

 

 

MERSİN

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) konferans salonunda gerçekleşen ve çok sayıda vatandaşın katıldığı programda bir konuşma yapan Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Akpınar, Anadolu’nun münbit topraklarında dün olduğu gibi günümüzde de örnek ve önemli şahsiyetler yetiştiğini söyleyerek; “Maneviyat önderlerinin ruhunu yaşatmaya çok ihtiyacımız var” dedi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Hulusi Efendi Vakfı Eğitim ve İlmi Araştırmalar Müdürü Resul Kesenceli, Allah dostlarının yaşadıkları coğrafyayı muhteşem bir sanat ve estetik anlayışıyla nakış nakış işlediklerini belirtti.

Resul Kesenceli; “Somuncu Baba ve yetiştirdiği öğrencilerine baktığımızda Osmanlı coğrafyasında büyük bir etkiye sahiptir. Eserleri ve fikirleriyle bu dünyanın gelişip büyümesine katkıda bulunmuşlardır. Bu meşaleyi elde ele gönülden gönüle günümüze ulaştıranlardan biri de Es Seyyid Osman Hulusi Efendi’dir” diye konuştu.

‘Hulusi Efendi ve peygamber sevgisi’ konusunda görüşlerini paylaşan Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Mehmet Soysaldı da müslümanın Allah’ı ve Allah dostlarını seven insan olduğunu söyledi. Prof. Dr. Soysaldı; “Allahın sevgi ve rızasına giden yol alemlere rahmet olarak gönderdiği Hz. Muhammed’i severek, onu örnek edinerek ve onun sünnetine ittiba etmekten geçiyor. Çünkü o bizlere öylesine yüce değerler getirmiştir ki, O, kitabı, hikmeti getirmiş, hem bu dünyada hem de ahrette gerçek mutluluk ve saadete erişme yolunu göstermiştir” dedi.

‘Hulusi Efendi ve tasavvufi yönü’ başlıklı bir sunum yapan Prof. Dr. Ali Akpınar ise günümüzde insanların büyüklerin hayatını, onların menkıbelerini okurken onların yaşadıklarını o dönemlerde bırakmayı yeğlediğini kaydetti.

Ali Akpınar; “Önce onlar gibi yaşamak zorundayız. Aynı sorumluluklarla bizler sorumlu, yükümlü değilmişiz gibi ‘biz onlar gibi olamayız’ deyip geçiyoruz. Bu yanlıştır. Bakınız çok münbit topraklarda yaşıyorsunuz. Cennet vatanımızın her bir köşesi güzel ama Darende’yi biliyorsunuz, Darende hizmeti taşların arasından çıkaran bir yerdir. Burası ise Anadolu’nun çorak topraklarından bir yer değil, tohum toprağa düşmeyegörsün hemen yeşeriveriyor. İşte böylesi yerlerde maneviyat önderlerinin ruhunu yaşatmaya çok ihtiyacımız var. Bu topraklar dün de çok büyük insanları yetiştirdi, bu gün de yetiştirir. O yüzden maneviyat ruhunu bulunduğumuz yerlerde örnek şahsiyetlerin hayatları gibi yaşatmamız gerekiyor” şeklinde konuşmasını tamamladı.

Hulusi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı H. Hamidettin Ateş, Akdeniz İlçe Müftüsü Bünyamin Akkoç, Mezitli İlçe Müftüsü Nusret Karabiber, TSO Meclis Başkanı İbrahim Kiper’in de katıldığı panelin sonunda konuşmacılara plaket verildi.

 

Fotoğraflar için tıklayın

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=1337

 

 

SİVAS

‘Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Paneli’ne katılan Sivas Vali Yardımcısı Vefa Kaya, ömrünü insanlara ve toplum hizmetlerine adayanların asla unutulmayacağını söyledi.

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TSO) yapılan panele çok sayıda vatandaş katılınca salona sığmayanlar fuaye alanında kurulan ekrandan içerideki programı izledi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Hulusi Efendi Vakfı Eğitim ve İlmi Araştırmalar Müdürü Resul Kesenceli Anadolu’nun İslamlaşma sürecinde Orhan Gazi’yi şahlandıranın, Fatih’in Yavuz’un adını tarihe altın harflerle yazdıranın Şeyh Edebali, Akşemseddin, Şeyh Hamid-i Veli ve Hacı Bayramı Veli’ler olduğunu söyledi. Kesenceli; “21. Asırda bu silsilenin evlatları geçmiş tarihimizdeki gibi milletimizin yücelmesine ışık tutan, yol gösterici ve irşad edici özelliklerini devam ettireceklerdir” diye konuştu.

TSO Meclis Başkanı Mustafa Sarılar da konuşmasında çocukluk yıllarından itibaren tanıma fırsatı bulduğunu Hulusi Efendi’nin insanlara verdiği önemden bahsetti. Mustafa Sarılar; “Örnek çalışmalarla insanlara sosyal ve kültürel anlamda hizmetler üreten Hulusi Efendi Vakfı tarihi şahsiyetlerin günümüzde daha iyi anlaşılmasını sağlamak için böylesine güzel bir toplantıyı Sivas’ta düzenlemekle bu şehre, bu şehrin sakinlerine ve manevi şahsiyetlerine verdiği değeri sergilemektedir” dedi.

İl Müftüsü Yusuf Şahin ise bir düşünürün ‘ben sevdiğimi aklımla, kalbimle asla sevmiyorum, ben sevdiklerimi ruhumla seviyorum’ dediğini hatırlatarak; “Kalp ölüme akıl unutmaya mahkumdur ama ruh hiçbir zaman ölmez. Bizde sevdiklerimizi ruhumuzla seversek işte o zaman mana ifade eder” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Tarihi ve manevi yönüyle geçmişte iz bırakan şahsiyetleri anma ve yadetmenin Anadolu insanının kadirşinaslığının bir göstergesi olduğunu ifade eden Sivas Vali Yardımcısı Vefa Kaya yaptığı kısa selamlama konuşmasında; “Ömrünü insanlara ve toplum hizmetlerine adayanlar asla unutulmaz” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından panele geçildi. Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Kahraman, ‘Somuncu Baba`nın eserlerinde Hz. Peygamber sevgisi’, Gaziosmanpaşa Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Özköse, ‘Hulusi Efendi ve tasavvufi edep anlayışı’ ile Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk İslam Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alim Yıldız ise ‘İhramcızade İsmail Hakkı Efendi ve mevlid-i şerifi’ konularında konuşmalar yaptı.

Hulusi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı H. Hamidettin Ateş, programda konuşma yapan akademisyenler ile Vali Yardımcısı Vefa Kaya, İl Emniyet Müdürü Kemal Seyhan, İl Müftüsü Yusuf Şahin, Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Bozkuş ile TSO Meclis Başkanı Mustafa Sarılar’a katılımlarından dolayını günün anısına birer plaket verdi.

Salon çıkışlarında ise Somuncu Baba’nın hatırasını yaşatmak amacıyla ‘Somuncu Baba Sebil Ekmeği’ ile vakıf bülten ve yayınlarından hediye edildi.

 

Fotoğraflar için tıklayın

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=1344

 

 

MALATYA

Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Malatya’da panelle anıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, şehirlerin maddi ve fiziki yönden imarı kadar maneviyat ruhuna da ihtiyacı olduğunu söyledi.

Hulusi Efendi Vakfı tarafından 5 Mayıs 2012 günü Malatya Belediyesi Konferans Salonunda düzenlenen panelde akademisyenler sunumlarını katılımcılarla paylaştı.

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, panelde yaptığı konuşmada, şehirlerin gelişmesi modern, alt yapı sorunları olmayan, fiziki yapılaşmasıyla güzelleşmesi için yapılan çalışmalar kadar, manevi yönden de imar gerektiğini bildirdi.

Başkan Çakır; “Manevi imar, Somuncu Baba ve Hulusi Efendi gibi büyüklerimizi anlamak ve onlar gibi yaşamakla olur. Şehirler ne kadar gelişirse gelişsin, ekonomi ne kadar ileriye giderse gitsin bugün baktığımız zaman mutsuz, ruhsuz insanlar var ki, bu sorunu da çözmek lazım. Sadece gelişmeyi kalkınmayı ön planda tuttuğumuzda bu buhranın içerisinden çıkmamız mümkün değil” dedi.

Büyük zatları iyi anlamanın yanı sıra onları gelecek kuşaklara da anlatmakla sağlıklı toplumlar oluşturabileceğini kaydeden Çakır; “Böylesi toplantıların Malatya ve diğer illerimizde yapılıyor olması toplumumuz adına güzel bir gelişmedir” diye konuştu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Hulusi Efendi Vakfı Eğitim ve İlmi Araştırmalar Müdürü Resul Kesenceli de Anadolu’nun İslamlaşma sürecinde Orhan Gazi’yi şahlandıranın, Fatih’in Yavuz’un adını tarihe altın harflerle yazdıranın Şeyh Edebali, Akşemseddin, Şeyh Hamid-i Veli ve Hacı Bayramı Veli’ler olduğunu söyledi. Kesenceli; “21. Asırda bu silsilenin evlatları geçmiş tarihimizdeki gibi milletimizin yücelmesine ışık tutan, yol gösterici ve irşad edici özelliklerini devam ettireceklerdir” dedi.

Oturum Başkanlığını İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karagöz’ün yaptığı panelde, Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mehmet Soysaldı ile Hulusi Efendi Vakfı Eğitim ve İlmi Araştırmalar Müdürü Resul Kesenceli birer konuşma yaptı.

Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş, İl Müftüsü H. Yusuf Gül, Vakıflar Bölge Müdürü Yakup Aktürk, Hulusi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı H. Hamidettin Ateş ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Panelin sonunda Vakıf Başkanı Hamidettin Ateş tarafından konuşmacılar ile Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Kaymakam Mehmet Aktaş, Vakıflar Bölge Müdürü Yakup Aktürk’e plaket verdi.

Katılımcı sayısı çok olunca bazı vatandaşlar paneli sonunda kadar ayakta izledi. Program sonunda misafirlere Somuncu Baba Sebil Ekmeği hediye edildi.

 

Fotoğraflar için tıklayın

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=1351

 


Anahtar Kelimeler: