Tohma´ya Su, Darende´ye Hayat

Tohma`ya Su, Darende`ye Hayat

Tohma´ya Su, Darende´ye Hayat
Gündem 5.04.2012 11:38:00 2010 0

İçerisinden aktığı ilçemize hayat veren Tohma Çayı’ndan daha verimli faydalanmak için hazırlanan "Tohma`ya Su, Darende`ye Hayat" adlı Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından desteklenen proje hayata geçirilecek.

Proje koordinatörü Muhammet Bedrettin Toprak, Darende Rafting, Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği (DRAFT)’nce yürütülecek, Coca-Cola Hayata Artı Vakfı ile Yaşama Dair Vakfı (YADA)’nın da desteklediği çalışma ile ilçenin Zaviye Mahallesinde kurulacak olan pilot arazide damla sulama yönteminin salma sulama yöntemlerine göre farklarının yerinde test edilerek çiftçilerin geleneksel sulama alışkanlıklarının değiştirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

 

Coca cola destekliyor

Proje uygulama alanın yerinde görülmesi amacıyla ilçeye gelen Coca-Cola Türkiye Teknik Direktörü Canan Kestane, Kurumsal İlişkiler Müdürü Simge Balaban, Kurumsal İlişkiler Uzmanı Erdal Kiraz, Yaşama Dair Vakfı yöneticisi Betigül Onay, proje ekibi ile Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş’ı ziyaret ederek çalışma hakkında bilgiler verdi.

Kaymakam Mehmet Aktaş; "Dünya Su Günü’nü kutladığımız baharın başladığı böylesine güzel bir zamanda, ilçemize hayat veren ve yaz aylarında büyük çoğunluğunun sulamaya ayrıldığı Tohma’nın daha verimli olarak nasıl kullanılması yönündeki bu çalışmayı canı gönülden destekliyoruz. Yakın bir zamanda faaliyete geçecek olan Gökpınar sulama Projesinin de birçok bölümünde damla suluma yöntemiyle uygulanacağını düşündüğümüzde desteklediğiniz projenin önemi daha da bir ehemmiyet kazanmaktadır ve bu proje havzada örnek teşkil etmektedir" dedi.

 

Verim artacak, doğa koruncak

Koordinatör Muhammet Bedrettin Toprak, proje ile hem birim alandan alınan verim artırılacak hem de eşsiz doğa güzelliğine sahip Tohma korunacağını bildirdi.

Sözleşmelerin imzalandığı ve uygulamaya geçildiği kaydeden Bedrettin Toprak; "Proje, Tohma Havzası genelinde yüzde 5 olan damla sulama kullanımını artırarak Havza’nın su kaynaklarını korumayı hedefliyor. Ayrıca Tohma Suyu’na geri kazandırılan su ile bölgenin önemli geçim kaynaklarından olan doğa turizmine katkıda bulunmayı hedefliyor" dedi.

Firma yöneticileri ve vakıf temsilcileri daha sonra DRAFT yöneticisi Sebahatdin Ateş ve beraberindekilerle, proje destekleyicisi olan Gıda tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Ziraat Odası Başkanlığı ve Kaymakamlık Proje Ofisi’ni ziyaret etti.


Anahtar Kelimeler: