2014 sonunda gelecek

2014 sonunda gelecek

2014 sonunda gelecek
Gündem 5.03.2012 19:37:00 2133 0

BOTAŞ tarafından Darende, Gürün, Elbistan, Afşin ve Göksun ilçelerine verilecek olan doğalgaz ana şebekesi proje yapım ihalesinin Nisan ayı içerisinde yapılmasının planlandığı bildirildi. Darende Belediye Başkanı İsa Özkan, 2013 yılı baharında ilk kazmanın vurulması planlanan çalışmanın başlaması ile 2014 sonunda doğalgazın verilmesi hedeflendiğini belirtti.

TBMM Bilim, Sanayi, Enerji ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı, Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil ve Darende Belediye Başkanı İsa Özkan, Botaş Genel Müdürü Fazıl Şen`i makamında ziyaret etti.

5 ilçeye de verilecek

Ziyarette açıklama yapan Botaş Genel Müdürü Fazıl Şen "Botaş olarak Darende, Gürün, Elbistan, Afşin ve Göksun ilçelerini bir bütün olarak hesapladık ve yatırım programımıza aldık. Devlet Planlama Teşkilatının onayı ile Nisan ayından önce ana şebeke boru hattının proje yapım ihalesini gerçekleştireceğiz. Böylelikle bu beş ilçemiz doğalgaza kavuşacak" dedi.

Termik santralde kapsama alınıyor

Darende ve çevresindeki ilçelere doğalgaz verilecek olması kamuoyunda büyük heyecan uyandırırken, Kuluncak’ın Sofular beldesi yakınlarından geçen hattan Darende üzerinden Göksun’a uzanan 100 kilometreyi aşkın yeni iletim hattı çekilerek, doğalgazın hem ilçelerin ihtiyacını karşılaması hem de anlaşma sağlanırsa Afşin-Elbistan Termik Santraline verilmesi planlanıyor.

Enerji tasarrufu sağlayacak

Konuya ilişkin bir açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, çalışmaları yoğun bir şekilde sürdürdüklerini ve bizzat takip ettiğini söyledi. Ünal, doğalgazın gelmesinin önem arz ettiğini, kuzey ilçelerinde hava kirliliğinin bertaraf edilmesinin yanında termik santrallerde ilk ateşlemenin de doğalgaz ile yapılmasının ekonomi açısından önemli bir tasarruf sağlayacağını ifade etti.

Doğalgazın gelmesi için yoğun çaba sarf ettiklerini belirten Mahir Ünal, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nın 2011 yılı içerisinde "Afşin-Elbistan Doğalgaz Boru Hattı Projesi" için Kalkınma Bakanlığı`ndan ödenek talebinde bulunduğunu bildirdi.

Fizibilite çalışmaları başladı

Sürecin hızlı bir şekilde ilerlediğini dile getiren Ünal, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Botaş Mühendislik ve Sözleşme Daire Başkanlığı şu anda fizibilite çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmaların 8-10 ay arasında tamamlanması bekleniyor. Botaş Mühendislik ve Sözleşme Daire Başkanlığı fizibilite çalışmalarını tamamladıktan sonra hızla yapım ihalesi gerçekleştirilecektir. İhalenin 2013 yılı başlarında yapılması öngörülüyor. İhale süreci ise 3 ay içerisinde tamamlanacak. Bölgemize doğalgaz, Allah nasip eder ise 2014`ün yaz aylarında gelecek. Doğalgaz iletim hattı yapımı devam ederken, dağıtım hattı konusundaki çalışmaların ise o tarihlerde başlaması mümkündür."


Anahtar Kelimeler: