Üç beldeli olmak ayrıcalık

Üç beldeli olmak ayrıcalık

Üç beldeli olmak ayrıcalık
Kültür-Sanat 15.11.2008 14:51:00 12234 0

3-4-5 Ekim tarihlerinde Kars’ta yapılan Tarihi Kentler Birliğinin toplantısına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Darende, Divriği ve Gürün Belediye Başkanlarıyla bir araya geldiği sırada “Üç beldeli olmak ayrıcalıktır, ne güzel siz üçünüz bir araya gelmişsiniz” dedi.

Tarihi Kentler Birliğince düzenlenen Kars Buluşması toplantılarına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Malatya’nın Darende ve Sivas’ın Divriği ile Gürün Belediye Başkanlarıyla bir araya geldi. Belediye Başkanlarından ilçeleri ve yapılan çalışmalarla turizm projeleri hakkında bilgi alan Günay, aynı havza içerisinde yer alan, kültürel, coğrafik ve benzer birçok özelliğe sahip bu üç ilçeyi bir ele alarak projelerine gereken desteği sağlamaya çalıştıklarını kaydetti.

Günay Başkanları dinledi

Darende Belediye Başkanı Memduh Önal, Divriği Belediye Başkanı Mehmet Güresinli ve Gürün Belediye Başkanı Mehmet Aktaş Bakan Günay’la Kars’taki toplantı vesilesiyle bir araya gelerek ilçelerinde yapılan turizm çalışmaları ve projelerine ilişkin bilgilendirmelerde bulundu. Kendisini ilçelerine davet eden Belediye Başkanlarını tek tek dinleyen Ertuğrul Günay aynı havza içerisinde yer alan birçok benzerlik ve kültürel değere sahip ilçeleri gezerek çalışma ve projeleri yerinde inceleyeceğini söyledi.

Darende Belediye Başkanı Memduh Önal ilçedeki turizm projelerini geliştirmeye yönelik hazırladığı çalışmasını Bakan Günay’a sunarak gerekli bilgilendirmelerde bulunup destek beklediklerini kaydetti.

Ayrıcalıklı yerler

Bakan Günay ayrıca Belediye Başkanlarıyla bir araya geldiği görüşme sırasında etrafında bulunanlara meşhur ‘Olmayasın üç beldenin birinden, Darende’den Divriği’den Gürün’den’ sözünün hikâyesini anlatarak cümledeki ‘olmayasın’ kelimesinin olumsuzluğu değil ‘oralı mısın’ anlamına geldiğini kaydederek; “Bu üç beldeden olmak bir ayrıcalıktır” dedi. Bakan Günay konuşmasının devamında; “Coğrafik yapılarının yanı sıra, insanları, kültürleri bir birine benzeyen bu üç ilçemiz tarihte çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış, köklü bir tarihe sahip her biri ayrı değerleri barındıran bu yerler gerçekten o meşhur sözdeki gibi hayretle gezilip görülecek mekânlardır. Darende’deki Somuncu Baba, Zengibar Kalesi Divriği’deki Ulu Cami, tarihi kale, Gürün’deki mağaralar, Gökpınar Gölü akla hemen gelen ve herkesçe bilinen yerlerdir. Bu yöreler sahip olduğu kültürel değerlerin yanı sıra yetiştirdiği insanlarıyla da ayrıcalıklıdır. Tarihte ve günümüzde milletimize hizmet eden çok değerli yönetici ve ilim adamları buralardan yetişmiştir. Bu gün de aynı şekilde yine bu bölgelerden çok kıymetli insanlar bilgi, görgü ve tecrübelerini insanlıkla paylaşmaktadır” diye konuştu.

Ertuğrul Günay ayrıca Tarihi Kentler Birliğine üye olan üç belediye başkanının bir araya gelmesinin de çok güzel olduğunu ve beraber hareket eden üç başkanın güzel bir birlikteliği sergilediğini kaydederek; “Üç beldeli olmak ayrıcalıktır, ne güzel siz üçünüz bir araya gelmişsiniz” dedi.

Verimli görüşmeler yapıldı

Tarihi Kentler Birliğine üyesi olan Darende’nin Kars’ta yapılan toplantısına katılan Belediye Başkanı Memduh Önal verimli bir görüşme trafiği yaptığını söyledi. Başkan Önal konuya ilişkin yaptığı açıklamada toplantılar sırasında yapmış olduğu görüşmeler neticesinde ÇEKÜL Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği uzmanlarıyla gerçekleştirilen temaslarda halen devam eden projelerin desteklendiği ve geleceğe yönelik bir çalışma planı hazırlandığını kaydetti. ÇEKÜL’ün Darendeli olan Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in Darende’nin de içerisinde yer aldığı havzadaki yerler ve projelerine gereken desteği verdiğini ve taleplere olumlu yanıtlar alındığını ifade etti.


Anahtar Kelimeler: