Kış ayında Kavun keyfi

Kış ayında Kavun keyfi

Kış ayında Kavun keyfi
7.02.2012 10:06:00 10024 0

Yaz meyvesi kavunun kışlık çeşidi, Darende’de bir süre samanlıkta saklandıktan sonra sofralardaki yerini alıyor. Muhafaza edildiği samanların üzerinde olgunlaşan kışlık kavun, sofraları tatlandırırken, üreticilere de ekonomik katkı sağlıyor.

Yörede ``Kış kavunu`` olarak bilinen ürün Darende`ye bağlı Irmaklı Köyünde yetiştiriliyor. Köyde üretilen kış kavunu, bölgede tüketilirken, birçok ile de gönderiliyor.

Irmaklı Köyü Muhtarı Ömer Kılıç, yaptığı açıklamada, köylerinin bölgenin ``Çukurova``sı olarak bilindiğini söyledi.

Köydeki herkes üretim yapıyor

Köylerinde meyve ve sebze üretiminin yaygın olduğunu ifade eden Kılıç, bölgede kavun yetiştiriciliği de yapıldığını belirtti. 200 haneli köyde herkesin meyve sebze yetiştiriciliğiyle uğraştığını belirten Kılıç, çok fazla göç vermeyen köylerinde ürün çeşitlemesiyle yılın her mevsiminde farklı sebze ve meyveler yetiştirildiğini anlattı.

Kış kavununu ilkbahar aylarında ektiklerini dile getiren Kılıç, ``Ekime doğru hasadını yapar, tarladan topladıktan sonra ambarlara koyarız. Ambarın zeminine saman serer, üst üste gelmeyecek şekilde kavunları yan yana dizeriz. Samanın üzerine koymamamızın sebebi, ürünün toprak, beton ya da zeminden nem almasını önlemek içindir`` dedi.

Kavunu ye çekirdeğini ek

Hasat edildiğinde bu türdeki kavunların pek tadı olmadığını kaydeden muhtar Kılıç, durdukça olgunlaştığını ve lezzetinin geldiğini söyledi. Kılıç, kış kavununun Mayıs ayına kadar saklandığını ve özelliklerini kaybetmeden sofraları süslediğini vurgulayarak, ``Hatta tarlaya çalışmaya gittiğimizde, yanımızda götürdüğümüz bu kavunları keser, yeriz, çekirdeğini de tohum olarak ekeriz`` diye konuştu.

Kış aylarında sofraları renklendiren kavunu ilçedeki pazarda satarak, yazdan kalma lezzeti soğuk günlerde diğer vatandaşların da tatmasını sağladıklarını dile getiren Kılıç, çevre illerden de talep geldiğini ifade etti.

Kış aylarında sofralardan eksik olmayan kavunun üreticilere ekonomik katkı da sağladığını belirten Kılıç, köyde kış kavununun üretim alanlarının genişlemesi için çalışmalar yapıldığını sözlerine ekledi.


Anahtar Kelimeler: