Yeni hurma üreticileri desteklenecek

Yeni hurma üreticileri desteklenecek

Yeni hurma üreticileri desteklenecek
6.12.2011 15:42:00 9181 0

Darende’deki Hidro Elektrik Santralleri (HES) için su tutulan havzalarda oluşan mikroklima ılıman iklimi seven Trabzon Hurması’na yaradı ve ilçede yetiştirilen ürün sayısı artış gösterdi.

Darende Kaymakamlığı Proje Ofisinde görevli Ziraat Mühendisi İlker Bıçakcı, mikroklima havzasının artmasına bağlı olarak iklim değişikliğinin yeni meyve ve sebzelerin üretilmesine olanak tanıdığını ifade etti. Bıçakcı daha önce ilçede 2-3 tane olan Trabzon Hurması yetiştirilen ağaç sayısında artış görüldüğünü bildirerek yeni üreticilerin destekleneceğini kaydetti.

Yeni bahçelere teşvik

İlker Bıçakcı, bitki deseninde farklılaşmalar gözlemlediklerini belirterek; “Yöremizdeki iklim değişikliği ile bir süre önce ekilen Trabzon Hurması ağaçları meyve vermiştir. Özellikle su tutulan alanların civarında yeni ağaçlar dikilmeye başlanmıştır. Bahçe sahipleri yetiştirdikleri meyvelere yeni bir çeşit daha katmıştır. Yeni yapılacak üretimleri attırmak için Kaymakamlık ve Valiliğin destekleme yönünde teşvik çalışmaları olacaktır” dedi.

Dursun Benli ve İhsan Karaağaç adlı üreticilerin bahçelerinde incelemelerde bulunan Ziraat Mühendisi Necmettin Tunca da Darende’nin karasal iklimle Akdeniz iklimi arasında geçiş noktasında bulunmasından dolayı Trabzon hurmasının bölgeye adapte olduğunu ve üretiminde artış gözlendiğini dile getirdi. Tunca, ilçede henüz toplu şekilde değil, bahçelerde ürün çeşitlemesi için tadımlık yetiştirilmekte olan meyveye veriminden dolayı çok sayıda vatandaşın ilgi gösterdiğini belirtti.

 

Haberin Fotoğrafları için tıklayın

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=932


Anahtar Kelimeler: