Sokak sağlıklaştırma tarihi ortaya çıkardı

Sokak sağlıklaştırma tarihi ortaya çıkardı

Sokak sağlıklaştırma tarihi ortaya çıkardı
2.08.2011 18:24:00 6245 0

Darende’ye bağlı kerpiç mimarili evleriyle ünlü Balaban Beldesinde tamamlanan sokak sağlıklaştırma projesi ile tarihi bir konağın altındaki 255 yıllık taş çeşmeden yapılan düzenlemelerle yeniden su akmaya başladı.

Balaban’da sokak sağlıklaştırma çalışmalarının ilk etabının tamamlandığını söyleyen Çekül Vakfı Malatya Bölge Koordinatörü Bekir Sözen Türkiye’deki ender yapılaşmalardan birisi olan Balaban’ın kerpiç mimarili evlerinin eski ihtişamına kavuşmaya başladığını dile getirdi.

Valilik destekledi KUDEB yürüttü

Malatya’da kültürel ve doğal mirasın korunması noktasında güzel işler yapıldığını belirten Bekir Sözen, Vali Ulvi Saran’ın yakın ilgi ve desteğiyle, Koruma Uygulama Denetim Bürosunca yürütülen çalışmaların neticesinde önemli mesafeler katedildiğini bildirdi. Kamu, yerel, sivil ve özel birliktelik sağlanınca sorunların daha kolay aşıldığına dikkat çeken Sözen; “Tarihi kültürel ve doğal mirasımızı korumalıyız. Geçmişi olmayanın geleceği olmaz” dedi.

Çeşmeden yeniden su akıtıldı

Yapılan çalışmalarla kerpiç mimarili ev ve işyerleri eski görünümüne kavuşturulurken sokaktaki tarihi çeşmeden de yeniden su akıtıldı. 1756 yılında Abdurrahman Paşa tarafından yaptırılan konağın altındaki çeşmenin taşları temizlendi. Üzeri boya ve sıvalarla kapatılan çeşmedeki temizleme çalışmaları ile kitabesi ortaya çıkarıldı. Nostaljiyi yaşatması için üzerinde Osmanlı motifleri bulunan bir musluk takılan çeşme yoldan geçenlerin kimini bir yudumla kimini de kana kana içmesini sağlayarak serinletmeye başladı. Yeni bir siluet olan çeşme ayrıca fotoğraf çektirme mekanına dönüştü.

Sıva kalktı çeşme ortaya çıktı

Evlerin yanı sıra tarihi çeşmenin faaliyete geçmesinin de sevindirici bir durum olduğuna vurgu yapan Sözen; “Çalışmalar kapsamında 255 yıllık çeşmeden yeniden su akmaya başlamıştır. Düzenlemeler kapsamında kitabesinin üzerinin sıva ve boyalarla kaplı olduğunu belirledik. Temizlenen kitabede ‘Hayırlı işlerin ve iyiliklerin (ihsanların) sahibi Hacı Abdurrahman Paşa, o ne istiyorsa ve o ne diliyorsa Allah onu kolaylaştırsın. 1177 tarihinde ve hayırlı Safer ayında’ ibaresi vardır. İnşallah bu çalışma da hayırlıdır ve devamı gelir” diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: