Sempozyuma büyük ilgi

Sempozyuma büyük ilgi

Sempozyuma büyük ilgi
Gündem 5.07.2011 19:44:00 2378 0

Bu yıl 10.’ncusu tertiplenen Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi Kültür Etkinliklerin Darende’deki programı 24 Haziran 2011 günü akademisyenlerin tebliğlerini sunduğu sempozyum ile başladı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Yuvalı, bugünü geleceğe taşımak için kültürümüzün yaşamak zorunda olduğunu söyledi.

İki gün süren etkinlikler Türkiye’nin değişik yerlerindeki üniversitelerde görev yapan akademisyenler Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi üzerine hazırladıkları araştırmalarını sundu.

Özel Birgül Lisesi salonunda yapılan Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi Sempozyumunda Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş, Malatya Belediye Başkan Vekili Selim Pilten, Darende Belediye Başkanı İsa Özkan, Hulûsi Efendi Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Mustafa Yağcı birer selamlama konuşması yaptı.

Hizmet edenler unutulmuyor

Etkinliklere katılan AK Parti Kırşehir Milletvekili Abdullah Çalışkan da ilk defa geldiği Darende’den çok etkilendiğini söyleyerek, insanlara hizmet edenlerin asırlar geçse de unutulmadığını söyledi.

Abdullah Çalışkan; “Burada köklü bir medeniyetin izlerini gördüm. Geçmişten beri önemli insanlar burada yaşamış ve eserler, izler bırakmış. Bugün de önder kişiliklerin dünyaya örnek gösterilebilecek çalışmalarla insanlığa hizmet ettiğini görmenin bahtiyarlığı içerisindeyim. Buradaki çalışmaların başarılı ve artarak devam etmesini diliyorum. Hepimiz, vatanımıza milletimize hizmet etme gayreti içerisindeyiz. Önümüzdeki günlerde yeni bir döneme başlayacağız, dua ve manevi desteğe ihtiyacımız olduğunu hatırlatırım” dedi.

“Kültürümüzü yaşamak zorundayız”

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Abdulkadir Yuvalı ise kültürün canlı gibi olduğunu, doğup, yaşayıp öldüğünü dile getirdi. Yuvalı; “Eğer bir toplum kültürünü kaybederse o topluluk ve o kültür ölü demektir, onların yeri müzelerdir, arşivlerdir. Anadolu, tarihte ölü kültürlerin mezarlığı konumundadır. Eğer bugünü geleceğe taşımak istiyorsak, kültürümüzü yaşamak zorundayız” diye konuştu.

En fazla okunan divan

Yıldız Teknik Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihan Okuyucu da günümüzde en fazla okunan divanın Hulûsi Efendi’ye ait olan eser olduğunu söyledi. Okuyucu, divanın yeni nesiller ve özellikle dünyanın farklı ülkelerindeki insanlar tarafından daha iyi anlaşılması için şerh edilmesi ve değişik dillere çevrilmesini önerdi.

Yeni belge ve konular

İki ayrı salonda iki oturum şeklinde yapılan sempozyumda 16 akademisyen farklı bakış açılarıyla Anadolu’nun manevi dinamikleri arasında yer alan Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi’yi ilmi, edebi, kültürel ve insani yönleriyle dile getirmeye çalıştı. Uzun uğraşılarla hazırlanan tebliğleri sunan akademisyenler birçok belge ve konuyu kamuoyu ile ilk defa paylaştı.

Önemli isimler tebliğ sundu

Sempozyumda Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Doç. Dr. Necdet Tosun Doç. Dr. Ramazan Muslu, Prof. Dr. Hüseyin Akkaya, Prof. Dr. Bilal Kemikli, Prof. Dr. Kadir Özköse, Doç. Dr. H. İbrahim Şimşek, Dr. Abdulkadir Demirci, Dr. Hakan Yekbaş, Resul Kesenceli, Meryem Aybike Sinan, Nagehan Eke, Nilüfer Tanç, Fatih Çınar ve Rukiye Aydoğdu çalışmalarını sundu.

 Katılımcılara belge verildi

Oturum aralarında da minyatür, ebru ve yağlı boya sergisinin açılış ve gezilmesi programa ayrı bir renk kattı. Sempozyum oturumlarında tebliğ sunanlara Hulûsi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı H. Hamidettin Ateş katılım ve teşekkür belgeleri verildi.

Cuma namazgahta kılındı

Sempozyumun ardından Somuncu Baba Camisinde Cuma namazı kılındı. Sempozyuma Türkiye’nin değişik illerinden binlerce katılım olması nedeniyle Cuma, cami önündeki namazgahta eda edildi. Nijerya’nın Suriye Büyükelçisi Mohammed Yousuf Babangideo, büyük İslam alimi İmamı Rabbani’nin Hindistan’da yaşayan torunları Muhammed Zubeyr ve Rıza Mahmud Sadık ile Bosna Hersek’ten gelen konuklar yöresel kıyafetleri ile vatandaşların ilgi odağı oldu.

 

Haberin Fotoğrafları için tıklayın

     Sempozyum

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=485

 

 Cuma namazı ve misafirlerden genel görüntüler

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=520


Anahtar Kelimeler: