Kalede yeniden onarım yapılacak

Kalede yeniden onarım yapılacak

Kalede yeniden onarım yapılacak
Kültür-Sanat 9.06.2011 16:52:00 5912 0

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller Darende’deki Zengibar Kalesi’nden ayakta kalan giriş kapısının bir süre önce gerçekleştirilen onarımında başkanlığını yaptığı ekibin hazırladığı projeye uyulmadığı gerekçesiyle yeniden düzenlenmesi gereken yerleri ilgililere gösterdi.

Kayseri Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü uzmanları, müteahhit firma sahibi ve Darende Kaymakamıyla birlikte eseri inceleyen Prof. Dr. Kutgün Eyüpgiller, uzman bir heyet tarafından hazırlanan projede belirlenen esaslar dışında, aslına uygun olmayan bir onarım yapıldığını ifade ederek, aksaklıkların düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

Ustalar kafalarına göre onarmış

Uzmanlar ve firma yetkilisine yapılan teknik hatalar hakkında bilgi veren Eyüpgiller; “Herhalde ustalar kafalarına göre onarmış. Restorasyon projede belirttiğimiz şekilde yapılmamış. Taşların yüzüne kaplama yapılmış, aslında olmayan düzenlemelerle orijinalliği bozulmuş. Tüm bu hususları bir rapora bağladık. Nerede neyin yapılması gerektiğini belirttik, tarihe saygı için bu eserin projeye göre yeniden onarılması lazım” dedi.

Restorasyonda ‘isyan ettirecek düzeyde’ yanlışlar yapıldığına dikkat çeken Kutgün Eyüpgiller, Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş’tan onarım işinin takip edilmesini istedi.


Anahtar Kelimeler: