Malatya ve Darende´den ilk ve tek

Malatya ve Darende`den ilk ve tek

Malatya ve Darende´den ilk ve tek
Gündem 7.05.2011 16:23:00 2762 0

SOMUNCU BABA MAKETİ MİNİATURK’TE

Antik çağdan Bizans’a, Selçuklu’dan Osmanlı’ya yakın coğrafyamızdaki 120 mimarî eserin 1/25 ölçek oranında küçültülerek yapılmış maketlerinin sergilendiği İstanbul’daki Miniaturk Parkı’na Darende’deki Somuncu Baba Külliyesinin maketi de konuldu. Maketin parka yerleştirilmesinden sonra ilk ziyaretçilerinden biri de Hulusi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hamit Hamidettin Ateş oldu.

Hulusi Efendi Vakfı’nın sponsorluğu ile yaptırılan maketi inceleyen Hamidettin Ateş’e çalışma hakkında bilgiler verildi. Hamidettin Ateş, her yıl yerli ve yabancı binlerce ziyaretçiyi ağırlayan ülkemizdeki inanç turizminin önemli durakları arasındaki Somuncu Baba Külliyesinin daha geniş kitlelerce tanınmasını amaçladıklarını ve maketin Miniaturk’te yer almasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Somuncu Baba Külliyesi maketini parktaki eserlerin imal edildiği atölyede üreten Nihat Ökten çalışmanın teknik detayları hakkında bilgiler aktarıp dış mekana dayanıklılık açısından gerekli testlerden geçirildiğini belirtti.

Yeri özel seçildi

Miniaturk İşletme Müdürü Resul Erkan da Somuncu Baba Külliyesi maketinin, kabri Darende’de bulunan Şeyh Hamid-i Veli (Somuncu Baba)’nin üne kavuştuğu Bursa Ulu Cami maketinin yakınında bulunduğunu ve özellikle o bölgeye yerleştirildiğini söyledi. Erkan parkı, 2010 yılında 744 bin 42 kişinin ziyaret ettiğini bildirdi.

Miniaturk hakkında bilgiler veren Resul Erkan 2 Mayıs 2003 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından büyük bir törenle ziyarete açıldığını ve toplam 60.000 metrekare alan üzerine kurulan Miniaturk`te, 15.000 metrekare maket alanı, 40.000 metrekare yeşil ve açık alan, 3.500 metrekare kapalı alan, 2.000 metrekare havuz ve suyolu bulunduğunu ifade etti.

Ziyaretçiyi yönlendiren güzergâh

Erkan, Türkiye ve Osmanlı coğrafyasından seçilmiş eserlerin 1/25 ölçekli maketlerinin yer aldığı Miniaturk`te, 57 eser İstanbul`dan, 51 eser Anadolu`dan, 12 eser ise bugün Türkiye sınırları dışında kalan Osmanlı coğrafyasından olmak üzere, toplam 120 sabit eser sergilendiğini kaydetti. Erkan, kendi içine kapalı "masalsı" bir ortam yaratmayı hedefleyen Miniaturk projesinin, Anadolu, İstanbul ve eski Osmanlı coğrafyasından eserlerin oluşturduğu üç ana bölümde ele alındığını belirtti. Bölümlerin küçük peyzaj düzenlemeleriyle birbirlerinden ayrılırken, sürekliliğin sağlandığına değinen Resul Erkan, ziyaretçiyi yönlendiren bir gezi güzergâhı oluşturulduğunu dile getirdi.

9 dilde tanıtım

Yerli ve yabancı turistlerin İstanbul turunda ilk adresi olan Miniaturk’ün, kısa sürede muhteşem bir Türkiye turu atmak isteyenler için de ideal bir mekân olduğunu söyleyen Erkan Somuncu Baba Külliyesi maketinin de yeraldığı adeta bir “Türkiye Vitrini” olan Miniaturk’ün hergün 09.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık olduğunu ve 9 dilde sesli tanıtım yapıldığını sözlerine ekledi.

 

     Haberin Fotoğrafları için tıklayın

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=362


Anahtar Kelimeler: