Onarımda projeye uyulmamış

Onarımda projeye uyulmamış

Onarımda projeye uyulmamış
Gündem 7.05.2011 13:10:00 1443 0

Tarihi Hititlilere kadar uzanan Darende’deki Zengibar Kalesi’nden ayakta kalan giriş kapısının bir süre önce gerçekleştirilen onarımında hazırlanan projeye uyulmadığı İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)’nin hazırladığı raporla belirlendi. Rapor üzerine harekete geçen Kaymakamlık ise eserin proje doğrultusunda yeniden onarılması için gerekli görüşmeleri tamamladı.

İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller başkanlığındaki 6 kişilik heyet tarafından hazırlanan projede belirlenen esaslar dışında aslına uygun olmayan bir onarım yapıldığı tespit edildi.

Onarım aslına uygun olacak

Kutgün Eyüpgiller, yaptığı açıklamada onarımdaki yanlış düzenlemeleri tespit ettiklerini bildirdi. Eyüpgiller; “Onarımda projemizde yer almayan, eserin orijinalliğini bozan bazı düzenlemeler yapılmış. Ne ekledikleri, ne de düzenledikleri projeye uymuyor, bunları bir rapora bağladık. Tarihe duyulacak saygı için onarımın aslına uygun yapılması lazım” dedi.

Durumu bir raporla Darende Kaymakamlığına ilettiklerini belirten Eyüpgiller, gerekli düzenlemelerin gerçekleştirilmesini istediklerini söyledi. Raporu inceleyen Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş da Kültür ve Turizm Bakanlığı ile irtibata geçerek proje doğrultusunda düzenlemelerin yapılmasını sağlayacaklarını bildirdi.

Görüşmeler tamam hemen yapılacak

Kaymakam Mehmet Aktaş konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede ihale ve onarım işleminin Kültür ve Turizm Bakanlığı kontrolünde gerçekleştirildiğini belirtti. Kaymakam Aktaş; “Konuyu gerekli kurullara ileterek projenin esas alınarak onarımın gerçekleştirilmesini istedik. Bir art niyet olmadığı ancak algı farkı olduğunu düşünüyoruz. Kayseri Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğünün kontrolünde yapılan çalışma, projeye göre yeniden düzenlenecek. Kurulun görevlileri ve onarımı yapan firma yetkilileri geldi, görüşmeleri yaptık” dedi.

Onarımın ardından işin kontrolünü yaparak hakedişi hazırlayanların neye dayanarak raporlarını tuttuğu ise merak konusu oldu.


Anahtar Kelimeler: