DON RİSKİ ÇOK YÜKSEK

DON RİSKİ ÇOK YÜKSEK

DON RİSKİ ÇOK YÜKSEK
Gündem 12.04.2011 16:26:00 2706 0

Darende Ziraat Odası Başkanı Vedat Ali Kaya ilçe genelinde kayısı ağaçlarının yüzde 70 oranında çiçek açtığı ve yağan karla büyük oranda zarara uğrayabileceğini söyledi.

Balaban Beldesinde bir bahçede incelemelerde bulunan Vedat Ali Kaya gazetecilere yaptığı açıklamada Darende genelinde 110 bin dekar alan üzerinde 1 milyon 350 bin meyve veren kayısı ağacı bulunduğunu ve bunların yağan karla don riskine maruz kalabileceğini bildirdi.

Başkan Kaya; “Kayısı çiçeğinin afet kapsamında sigortalanması alanında ilçemizdeki 4 bin 500 üreticiden yaklaşık bini başvuruda bulunmuştur. Bugün yağan karla meyvelerimiz risk altına girmiş ve çiftçilerimizin yaşayacağı mağduriyet belirginleşmiştir. Meteoroloji yaptığı uyarılarla 11-14 Nisan tarihlerinde don olayı yaşanması bekleneceğini bildirdi. Karın ardından oluşacak don meyveye zarar verecektir. Üreticilerimizin geneli bahçelerinde lastik ve saman yakarak zararı minimize etmelidir” dedi.

Kaya, çiçeğini sigortalatmak amacıyla Tarsime başvuran üreticilerin don olayı yaşanırsa eksperlere tutanak tutturup ihbarda bulunmaları gerektiğine dikkat çekti. Vedat Ali Kaya, Malatya’nın en fazla kayısısını üreten Darende’de don olayı ciddi şekilde yaşanırsa ürününün beklenilenin çok altında çıkabileceğini sözlerine ekleyerek; “umarız, üreticilerimiz bu olayı en az zararla atlatırlar” diye konuştu.

 

 

Haberin Fotoğrafları için tıklayın

 http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=287


Anahtar Kelimeler: