Kaymakam Ağa oldu

Kaymakam Ağa oldu

Kaymakam Ağa oldu
Gündem 3.09.2008 12:09:00 5003 0

Bu yıl 55.ncisi düzenlenen geleneksel Darende Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivalinin 2008 yılı ağası Kaymakam Vural Karagül oldu.

Geleneksel olarak her yıl tertiplenen ve çok sayıda güreşçinin kisbet bağlayıp peşrev attığı er meydanında artırma ile seçilen güreş ağalığına bu yıl komitenin aldığı kararla görev yaptığı süre içerisinde ilçeye önemli hizmetlerin kazandırılmasını sağlayan Kaymakam Karagül seçildi.

30 Ağustos Zafer Bayramı onuruna tertiplenen ve yarım asrı aşkındır Darende’de yapılan güreşler bu yıl organizasyon tartışmalarıyla başladı. Her yıl festivali düzenleyen Belediye organizasyon yapmayacağını duyurunca iştirakçi kuruluşlarda güreşlerin yapılmayacağını bildirdi. Kamuoyuna güreşlerin yapılmayacağı bilgisi yayılınca, sivil toplum kuruluşları devreye girerek organizasyonun gerçekleşmesini sağladı. Adana Yüreğir Darendeliler Dernek Başkanı Mustafa Polat, Mersin Darendeliler Derneği Başkanı Hulûsi Şavluğ, Gazeteci Emin Tatlıcı önderliğinde yapılan organizeye, Darende Kaymakamı Vural Karagül, Darende Sağlık Eğitim ve Kültür Vakfı, İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi, Çukurova Darendeliler Derneği, İstanbul Darendeliler Eğitim Vakfı, Ankara Darendeliler Derneği, Malatya Darendeliler Derneği, Adana Darendeliler Derneği, Ayhan Erden ve Güreş Ağası Hasan Güçlü’de destek verdi. Komite tarafından hazırlanan güreşler, az izleyici ile sönük ama coşkulu geçti.

Festivalin ilk günü Darende Avcılar Derneği tarafından trap atışları yapıldı. Dernek Başkanı Bekir Ecevit 42 kişinin yarışlara katıldığını belirtti. Trap atışlarında ilk üçü Darende’den katılan atıcılar aldı. Birinciliği Murat Karabıyık, ikinciliği M. Fuat Özkan ve üçüncülüğü ise Hacı Karabıyık aldı.

Festivalde CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu’nun Darendeli İş adamlarından sağladığı maddi kaynakla müzik şölenide düzenlendi. Mahalli sanatçılar, Ali Turaç ve Türkü’nün sahne aldığı programda vatandaşlar gönüllerince eğlendi.

Başkan Önal katılmadı

Güreşler, çok sayıda sporcunun katılması ve tartı işlemlerinin uzaması nedeniyle gecikmeli başladı. Darende Belediye Başkanı Memduh Önal’ın katılmadığı güreşe, izleyiciler de geçmiş yıllara oranla daha az rağbet gösterdi. Geçtiğimiz yıllarda er meydanına gelen AK Partili Milletvekilleri de bu sene güreşleri izlemeye gelmedi.

45, 50, 55, 60, 65, 70, 75, 80, 90 ve ağır sıklet arasındaki kategorilerde yarışan 285 güreşçinin katılımıyla gerçekleşti. Güreşlerde en fazla ağır sıklet kategorisine 47 pehlivan başvuru yaparak er meydanına çıktı.

Tertip komitesi adına bir konuşma yapan Ayhan Erden, yüreğine güven kişiler olarak organizeyi yaptıklarını söyleyerek amaçlarının; "55 yıldır yapılan bu etkinliğin kesintiye uğramaması ve Darende’nin bu kutlu gününün devam etmesini sağlamaktır" dedi.

Güreş Ağası Hasan Güçlü ve Adana Yüreğir Darendeliler Dernek Başkanı Mustafa Polat da yaptıkları konuşmalarda Darende’de güreş geleneğinin sürmesi için herkesin ilgi göstermesi gerektiğini söyledi.

Şevkimiz arttı

Programda bir konuşma yapan Darende Kaymakamı Vural Karagül, 3 yıldır görev yaptığı ilçedeki görev süresi dolmasına rağmen, başlatmış olduğu çalışmaları devam ettirmek amacıyla 1 daha uzattığını ve bu süreyi de Darende’ye en iyi şekilde hizmet ederek geçireceğini ifade etti. Kaymakam Karagül konuşmasının devamında; "Görev yaptığım süre içerisinde toplu konuttan, organize sanayine, turizm projelerinden eğitime yönelik çok sayıda projeyi hayata geçirdik. Kısa sürede gerçekleşen bu hizmetler bizim şevkimizi arttırdı. Sırada tüm Darendelilerin hayali olan Yüksekokulun açılması kaldı. İnşallah o konuda da önümüzdeki günlerde ciddi adımlar atacağız. Çünkü İnönü Üniversitesinin yeni Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik bu konuda bize yeşil ışık yakmıştır. Yüksekokulumuz için bina konusunda da Adana’da bulunan Vehbi Güzel adlı hemşehrimiz gerekli yardımı yapacağını söylemiştir. Ayrıca şu an aramızda bulunan Nazım Turgut beyde bir bina yaptırma konusunda fikrinin olduğunu beyan etmiştir, inşallah bu fikri Darende Meslek Yüksek Okulu binası olarak gerçeğe dönüşür" dedi.

Güreşleri, Malatya Vali Yardımcısı Orhan Çiftçi, CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, AK Parti Malatya İl Başkanı Ahmet Çakır, CHP İl Başkanı Celal Berktaş, MHP İl Başkanı Ömer Ekici’nin yanı sıra çok sayıda Darendeli ve güreşsever izledi.

Güreşçiler kavga etti

Dünya, Olimpiyat, Avrupa ve Türkiye şampiyonluğunu elde etmiş onlarca güreşçinin yarıştığı müsabakalar sırasında tartışma ve kavgalar da oldu. Puan yüzünden tartışan rakiplerin kavgası nedeniyle güreşlere zaman zaman ara verildi. Hakemin verdiği karara rağmen rakibi ve izleyicilerle tartışan güreşçiler, komite tarafından liste dışı bırakıldı.

Güreşlerde en fazla ilgiyi çeken ise 5 yaşındaki Abdullah Özcan oldu. Sakarya şiirinin tamamını duygularını yansıtarak, gür bir sesle okuyan küçük Abdullah, izleyicileri coşturdu. Malatya Vali Yardımcısı Orhan Çiftçi tarafından günün anısına düzenlenen bir madalya takılırken, izleyiciler de Abdullah Özcan’a harçlık verdi.

Ağalık arttırmasında ise Hasan Güçlü’nün yanı sıra 8 aday daha çıktı. Arttırma yapılırken Ayhan Erden bir açıklama yaparak, komitenin aldığı kararla ilçeye olan hizmetlerinden dolayı Kaymakam Vural Karagül’ü ‘2008 Güreş Ağası’ ilan ettiklerini duyurdu.

Yükümüz arttı

Ağa seçilen Kaymakam Karagül’e, alkışlar arasında eski ağa Hasan Güçlü tarafından fes ve kıyafeti giydirildi. Eski ağalar, ağa adayları, komite üyeleri Kaymakam Vural Karagül’le halay çekerek coşkuyu arttırdı. Ağa seçildikten sonra bir konuşma yapan Vural Karagül; "Kaymakamlıktan daha ağır bir yükün altına girdim, ama bu şeref Darendelilerin bize göstermiş olduğu kadirşinaslıktır, ağalığı da en güzel şekilde inşallah sizlerin desteğiyle yerine getiririm. Güreşlerimiz ve geleneklerimiz birlik ve beraberlik içerisinde yürüyecektir" dedi. Ağa olarak ilk taahhüdünü de yapan Kaymakam Karagül, yapımı devam eden kapalı spor salonu tamamlandığında Darende’de de bir güreş takımı kurarak Zengibar er meydanında sonsuza dek Darendeli gençlerin kisbet bağlayıp, peşrev atarak, yaptıkları güreşlerle ünlerine ün katması için elinden geleni yapacağını söyledi.

Bu gelenek yaşamalı

Tertip komitesi tarafından festivale katkı ve katılım sağlayan bazı kişilere plaket verildi. CHP Malatya Milletvekili F. Mevlüt Aslanoğlu festivalin yaşaması için herkesin el ele vermesi gerektiğini söyleyerek; "Ben Darendelilerden alıp, Darende’ye verdim. Bu gelenek, bu güzellik yaşamalı, yaşatmalıyız, herkes hiçbir ayrım gözetmeksizin burada el ele vermeli, bu güzel tablolar sonsuz kadar sürmeli" dedi.

Kaya Başpehlivan

Güreşlerde er meydanında kıyasıya yapılan karşılaşmalar sonunda Başpehlivanlığı Amasya’dan katılan Ali Rıza Kaya alırken, Rıza Yıldırım (Tokat) ikinci, M. Sait Bingöl (Erzurum)’de üçüncü oldu. Diğer kategorilerde sıralamalar şu şekilde; 45 kilo; Mehmet Söyler (K.Maraş), Cumali Tatar (K.Maraş), Kasım Özcan (Erzurum). 50 Kilo; Can Erköfte (Adana), Burhan Altıntaç (K.Maraş), Ahmet Çınar (Hatay). 55 Kilo; Gökhan Yıldız (Ankara), Emre Arlı (Hatay), Sercan Kırlak (K.Maraş), 60 Kilo; Yücel Aksaka (Erzurum), Ayhan Bakır (Amasya), Ahmet Ertürk (K.Maraş), 65 Kilo; Arif Kama (Sivas) Yusuf Benekli (Ankara), Y. Emre İşcan (Mersin), 70 Kilo; Aziz Demirtaş (Tokat), Mehmet İlkan (Ankara), Fatih Yerli (Çorum), 75 Kilo; Adem Akbulut (Erzurum), Arif Yılmaz (Adana), Abdullah Aykaç (Ankara). 80 Kilo; Fırat Binici (Erzurum), İbrahim Bölükbaşı (Erzurum), İlyas Yıldırım (Tokat). 90 Kilo; Serdar Böke (Ankara), Hakkı Ceylan (Çorum), Ahmet Serbest (Çorum).

Festivalde Darende Emniyeti de üstün gayret göstererek güreşlerin huzur içinde geçmesini sağladı.


Anahtar Kelimeler: