Kaledeki onarım tamamlandı

Kaledeki onarım tamamlandı

Kaledeki onarım tamamlandı
Gündem 6.11.2010 18:34:00 1418 0

Persler döneminden beri çeşitli uygarlıkların kullandığı, giriş kapısı ve bazı kalıntıları ayakta olan Darende’deki Zengibar kale kapısı onarılırken, eserin turizme kazandırılması amacıyla önümüzdeki günlerde çevre düzenleme çalışmalarının da yapılacağı bildirildi.

Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş yaptığı açıklamada ilçedeki en eski eserlerden birisi olan kale kapısının gelecek medeniyetlere ulaşması amacıyla onarılarak kurtarıldığını ifade etti. Kaymakam Aktaş, İstanbul Teknik Üniversitesi Şehircilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ocakçı’nın destekleriyle aynı üniversitenin Mimarlık Fakültesinden Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller başkanlığındaki 6 kişilik teknik ekibe ücretsiz hazırlatılan projenin Sivas Anıtlar kurulunca onaylanmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tahsis edilen ödenekle restorasyonun gerçekleştirildiğini belirtti.

Kent dokusu inceleniyor

Mehmet Aktaş kale kapısının orijinal mimarisi, özgün dekorasyonu, taşıyıcı sistemi ile yapı malzemelerine uygun olarak onarıldığına dikkat çekerek, restorasyonun aynı zamanda Darende kent dokusunun, arkeolojik kalıntılarının yakından incelenmesi, belgelenmesi ve mimarlık tarihi açısından önemli bir çalışma olduğunu ifade etti.

Alternatif gezinti alanı

Aktaş; “Yüksek bir kaya yapısı üzerine kurulu bulunan ve Farsça yekpare taş kale anlamındaki ‘Seng bar’ kökünden gelen ve günümüzde Zengibar olarak bilinen kale kapısının daha fazla tahrip olmasını önlemek amacıyla başlatılan çalışmalar tamamlanmıştır. İlçemizin son yıllarda artan turizm potansiyelinde alternatif bir gezi alanı olarak değerlendirilecek kale, çevre düzenlemelerinin de yapılmasıyla önemli bir cazibe merkezine dönüşecek, Darende’nin tarihi dokusunun günümüze akseden bir yapısı ve gelecek kuşaklara aktarılmasında sarsılmaz bir miras olarak kalacaktır” diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: