Erzin´de Mehmet Ulu´yu ziyaret ettik

Erzin`de Mehmet Ulu`yu ziyaret ettik

Erzin´de Mehmet Ulu´yu ziyaret ettik
Hemşehriler 6.11.2010 18:16:00 3695 0

“Erzin’de çocuklar yürümeye başladığında ‘anne’, ‘baba’ sözlerinin yanı sıra ilk öğrendikleri kelimelerden birisi de ‘Çerçi Mehmet’ der” diye kendisini tanımlayan cümlelerini duyduğum hemşehrimiz Mehmet Ulu’ya işyerinde ziyaret edeceğim sözünü vermiştim. Geçenlerde Çukurova ziyaretim sırasında yolum Hatay’ın Erzin ilçesine düştü.

Çarşıda merkezi bir yerde durarak kapıda elinde çay bardağıyla bekleyen birisine selam verip, ‘Çerçi Mehmet’in dükkânı nerde’ diye sorduğumda ‘Hayır mı, niye sorarsın’ diyen şahsa ‘Hemşehrim olur ziyaret edeceğim’ dediğimde aldığım cevap beni çok şaşırttı, ‘O zaman benim de hemşehrimsin hele gel bir çay içelim’ teklifini kırmadan işyerine girdim. Rıfat Kuşçu, MHP İlçe Başkanı, dedesi Darende’nin Çukurkaya Köyünden. Yıllar önce gelmiş aile yerleşmişler Erzin’e. Rıfat Bey çevresinde sevilmiş sayılmış siyasete atılmış. Erzin’in hatırı sayılır birisi olması bizi de gururlandırdı. Çayları içerken dinlediğim hayat hikâyesinden sonra Çerçi Mehmet’in dükkânına (daha doğrusu sokağına desek) gittik. Yan yana 5-6 işyeri, konfeksiyon, kuyumcu, inşaat malzemesi, zirai ilaç gibi değişik çeşitlerde ürünler satan dükkanların her birinde oğullarıyla ticaret yapıyor. Hayat hikâyesi de kişiliği kadar ilgi çekici. Sevilmiş sayılmış, gönüllerde yer etmiş ticaretteki kadar sosyal yaşamda da bölgeye katkılar sağlamış.

Darende’nin Nadir Mahallesinden merhum Ömer Ulu’nun oğlu olarak 1935 yılında dünyaya gelmiş. 1950 yılında Erzin’e geldi ve birçok Darendelinin ilk ticari tecrübesi gibi çerçilik yaparak ticarete başladı. 1955’de yerleşik ticarete geçerek işyerini açtı. Toptan bakkaliye işiyle çalışmalarını sürdürdü. Manifaturacılık yaptığı dönemlerde Dörtyol ilçesine ilk defa pazar kurulmasını sağladı. Erzin’den evlendi ve 6 çocuğu oldu. Şu anda işleri çocukları yürütürken O, tecrübeleriyle yön vermeye devam ediyor.

Çalışmalarının yanı sıra narenciye sektörüne de giren Mehmet Ulu, 300 dönümlük bahçelerinde mandalina ve limon üretiyor. Geçtiğimiz yıl bölgenin en köklü kuruluşlarından olan ve sektörün piyasasına hakim Erzin Narenciye Birliği Kooperatifi’ne (ERNAR) Başkan seçilen Ulu, Darendelilik ticari dehasını burada da sürdürüyor.

Erzin’de yıllık 400 bin ton narenciye üretildiğini kaydeden Mehmet Ulu, greyfurt, portakal, mandalina ve limonun değişik çeşitlerinin yetiştiği ilçede başkanı olduğu Ernar’ın imkânlarını artırarak yılda 20 bin ton işleyen tesisi büyüterek geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Mehmet Ulu, bahçelerden toplanan ürünleri tasnif ederek paketleyip iç ve dış piyasaya pazarladıklarını ifade etti. Sektörün taban ve tavan fiyatını Ernar’ın belirlediğini ifade eden Ulu, ürünlerin hak ettiği fiyatı bulması için gayret ettiklerini bildirerek, kooperatifin üreticinin ayakta kalmasını sağladığına dikkat çekti.

Darende’yle bağlarını koparmayan Ulu; “Orada taş üstüne bir taş konulsa, bundan büyük memnuniyet duyuyorum. Son yıllarda çok güzel gelişmeler oluyor. Özellikle de Hulûsi Efendi Vakfı, devasa yatırımlarla çok büyük hizmetler yaptı. Hastanesinden, camiye, okullardan turistik yerlere kadar Darende’yi cennete çevirdi. Böyle bir vakfa sahip olduğumuz için Allah’a ne kadar şükretsek azdır. Darende özlemini gidermek için ev yaptırdım yılda birkaç günde olsa ailemle torunlarımla giderek vakit geçiriyor, köklerimizi onlara tanıtıyorum” dedi.

Darende’deki esnaflara bir de öğütte bulunan Mehmet Ulu, memleket özlemi giderirken alış veriş yapanlar ve yöresel ürünlerden satın alanları makul fiyatlarla ticaret yapmaya davet ederek dışarıdan gelenlerin daha fazla para bırakmasını sağlamak için herkesi duyarlı olmaya çağırdı.


Anahtar Kelimeler: