38 öğrenci zehirlendi

38 öğrenci zehirlendi

38 öğrenci zehirlendi
Eğitim 24.06.2008 12:57:00 2655 0

Turkcell Sponsorluğunda ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından organize edilen `Gönül Köprüsü` Projesi kapsamında gezilerini tamamlayıp İzmir’den Van’a dönen 38 öğrenci verilen kumanyadan zehirlendi.

17 Haziran tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından organize edilen `Gönül Köprüsü` Projesi kapsamında Van’dan İzmir’e giden Vanlı öğrencilerin 7 günlük tatilleri burunlarından geldi.

İzmir’den dün gece ayrılan ve gece geç saatlerde Afyonkarahisar’da Milli Eğitim Bakanlığının belirlediği tesis olan OGAŞ Dinlenme Tesislerin mola veren öğrenciler bir süre dinlendikten sonra tekrar yollarına devam ederken, tesislerden aldıkları kumanyaları öğle saatlerine doğru yediler. Tesisten aldıkları kumanyaları yiyen 38 öğrenci, karın ağrısı ve mide bulantısı şikâyeti üzerine öğretmenleri tarafından en yakın hastane olan Darende Devlet Hastanesine kaldırıldılar.

28 öğrencinin durumlarının hafif olup ayakta tedavi edilirken durumları ağır olan 10 öğrencinin tedavisi devam ediyor.

Öte yandan öğrencilerin karın ağrısı ve mide bulantısı şikayeti üzerine öğretmenler tedirgin olurken otobüs firmasının kaptanlarının yaptığı uygulama öğrenci ve öğretmenleri çileden çıkarttı.  İnsanlık dışı hareket olduğu gerekçesiyle öğrenciler tepki gösterdiler.

Öğrencilerin rahatsızlığını görmelerine rağmen öğretmenler “Bizim görevimiz olan güzergâhın dışına çıkmayız. Hastaysa hasta taksi tutun öğrencileri öyle hastaneye götürün. Bizi ilgilendirmez” diyen kaptanlara öğretmen ve öğrenciler aşırı tepki gösterdi.

Öğrencilerin karın ağrılarından ötürü feryat etmelerine rağmen aldırmayan kaptanlar ilçe merkezinden taksilerle hastaneye taşınan öğrencilerin feryadına kulak asmadılar.

İsimin vermek istemeyen öğrencilerden sorumlu öğretmenler yedikleri kumanyalardan zehirlenen öğrencilerin durumunun belli olduğu halde Van Erciş Turizm’e ait firmanın yetkililerini şikâyet ettiklerini söylediler. Yaptıkları hareketin insanlık dışı olduğunu söyleyen öğretmenler “Eğer öğrencilere kötü bir şey olsaydı. Bu kötü durum hastaneye geç gitmeden kaynaklansaydı bunun hesabını ve vicdan azabını kaptanlar nasıl verecekti” dediler.

Gıda zehirlenmesi olduğu sanılan, Kader Aydemir (13), Küpra İlkbal (13), Tansu Meydan (13), Halime Duman (13), Naciye Aşkan (13), Kadir Karataş (12), Baran Saçak (12), Erdal Çiçek (12), Sevgi Gül (12), Yunus Gül (13) adlı 10 öğrencinin tedavilerine devam ediliyor.

Öğrencilerden Naciye Aşkan kumanyalardan şikayetçi olurken, diğer bir öğrenci Baran Saçak ise verilen kumanyaların gününün geçmiş olduğunu bazı arkadaşlarının bir iki kere ısırıp tekrar dan çöpe attığını kendilerinin acıktıkları için yediklerini söyledi. Zehirlenme tehlikelerine karşın otobüs kaptanlarının kendilerini hastaneye götürmediğini söyleyen Baran Saçak, “Biz ölseydik annemize ve babamıza nasıl hesap verilecekti. Kumanyaları bize veren tesis sahiplerinin çocukları yok mu da bize günü geçmiş kumanyaları veriyorlar. Doğuluyuz diye niye bizi insan yerine koymuyorlar” diyerek serzenişlerini dile getirdiler.


Anahtar Kelimeler: