Kurtarma timleri kamp yaptı

Kurtarma timleri kamp yaptı

Kurtarma timleri kamp yaptı
5.10.2010 10:55:00 5159 0

Darende`de, halka yönelik düzenlenen afet konferansına vatandaşlar ilgili göstermezken, sadece Kaymakam Mehmet Aktaş, arama kurtarma ekiplerinin temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

Darende Arama Kurtarma Ekibi`nin (DAKUT) davetlisi olan il genelindeki ekipler iki günlük eğitim kampına katıldı. Kamp öncesinde halka yönelik `Doğal Afetlere Karşı Hazırlık Konferansı` düzenlendi. Darende Belediyesi hoparlörlerinden yapılan anonslar ve davetlere rağmen, vatandaşların konferansa ilgi göstermemesi dikkat çekti.

Çabuk unutuyoruz

İnönü Üniversitesi Rektörlüğü Arama Kurtarma Ekibi (İNOSAR) Uzmanı Ercan Yetkiner, arama kurtarma ekiplerinin üyeleri, basın mensupları ve Kaymakam Aktaş`ın katıldığı konferansta yaptığı konuşmada, afetlerden yeterli derslerin alınmadığını ifade ederek, `Millet olarak, afetler gündeme gelince konuşuyor ancak bir hafta sonra unutuyoruz` dedi.

Yetkiner, şöyle konuştu: “Ülkemiz deprem kuşağında olmasına rağmen insanlar tedbir almayı bilmiyor. Araçlarımızda yangın söndürme tüpü ve ilk yardım çantalarını polis korkusundan taşıyoruz. Afetler gelmeden tedbir almazsak, hayatta kalmamız zor olabilir. Çok ucuza mal edilebilecek tedbirler var. İnsanlar bunları yerine getirip afetler gelmeden hazırlığını yapmalı. Örneğin, depremden sonra içme suyu kaynakları, fay hatlarından çıkacak gazlar nedeniyle zehirli olabilir. Bunu bilmeyen insanlar böylesi bir durumda afetten kurtulur ama tedbirsizliğinin kurbanı olur. Onun için evimizde, aracımızda mutlaka hazır içme suyu bulundurmamız lazım.”

Önlem almayı öğrenmek lazım

Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş da konferanstan çeşitli dersler çıkarılması gerektiğini bildirerek, afetlere karşı herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesinin şart olduğunu, insanların zor duruma düşmeden önlem almayı öğrenmesinin topluma aşılanması için çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.

Arama kurtarma görevlileri, iki gün süren kamp öncesinde, ilçedeki temasları sırasında Kaymakam Aktaş ve Belediye Başkanı İsa Özkan`ı makamında ziyaret etti.

Darende`deki etkinliğe, İnönü Üniversitesi Rektörlüğü Arama Kurtarma Ekibi (İNOSAR), İl Sağlık Müdürlüğü Ulusal Medikal Arama Kurtarma Ekibi (UMKE), Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti Malatya Şubesi (TRAC), Hidayet Arama Kurtarma Ekibi (HİDAKUT), Meşale Arama Kurtarma Ekibi (MAKUT) ve Darende Arama Kurtarma Ekibi (DAKUT) üyeleri katıldı.


Anahtar Kelimeler: