Darende´de festival beraberliği

Darende`de festival beraberliği

Darende´de festival beraberliği
Gündem 2.09.2010 15:51:00 2888 0

Bu yıl 57.’si tertiplenen ‘Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali’ büyük bir coşku ve yoğun katılımla gerçekleştirildi. Festivalde Meslek Yüksek Okulu ile TOKİ Sosyal konutlarının temeli atıldı. Hizmetlerinden dolayı ‘Ağa’ ilan edilen Nazım Turgut’un bu görevi kızı Kadriye Güzel’e tevdisi ile Öznur Çalık’la başlayan ‘Hanımağa’ geleneği devam etti. Geçtiğimiz yıl Hulusi Efendi Vakfı’nın pehlivanı olarak er meydanında Başpehlivan olan milli atlet Serdar Böke DRAFT adına yarışıp rakibini yenerek unvanını korudu. Festival nedeniyle çok sayıda hemşehrimizin geldiği Darende’de hareketli günler yaşanırken, müzik eğlence törenlerinde büyük coşku yaşandı. Sünnet şöleni, Uluslararası Hapkido Turnuvası ve çeşitli yöresel yarışmalar, festivale ayrı bir renk kattı.

Mehter gösterisi büyüledi

6 Ağustos 2010 Cuma günü başlayan festivalde ilk olarak Hükümet Konağı önünde toplanan kalabalık grup, Mehter Takımı eşliğinde Cumhuriyet Meydanına kadar kortej yürüyüşü yaptı. 10 ülkeden gelen Hapkido sporcuları, ilçe protokolü ve vatandaşların katıldığı kortej, geçtiği yerlerde alkışlarla karşılandı.

Festival buluşma takvimimiz

Cumhuriyet Meydanında Atatürk anıtına çelenk sunulmasının ardından Darende Belediye Başkanı İsa Özkan bir konuşma yaparak, festivalin hemşehriler arası birlik ve beraberliği sağladığını söyledi. Herkesin festival vesilesiyle ilçede buluştuğuna dostlarıyla hasret giderdiğine dikkat çeken Özkan; “Festival vesilesiyle ilçemize çeşitli yatırımlar yapılmakta, Darende’mizin gelişmesine katkı sağlanmaktadır. Bu festivalde de Meslek Yüksek Okulu ile TOKİ Sosyal Konutlarının temeli atılacaktır. Geleneksel güreşimiz festivalimiz aracılığıyla yaşatılmaktadır. Türkiye’de birçok yerdeki güreş organizasyonlarında Darende’yi örnek gösterdiklerini duyuyor ve bundan gururlanıyoruz. Festival vesilesiyle ilçemiz tarihi günlerinden birini daha yaşamaktadır” dedi.

120 bin 133 sünnet

Malatya Belediyesi Mehter Takımının gösteri yaptığı festival programında daha sonra sünnet şöleni gerçekleştirildi. 128 çocuğun erkekliğe ilk adım attığı şölende çeşitli hediyeler verildi. Darende’deki sağlık görevlileri ile Kemal Özkan ve ekibinin yaptığı cerrahi müdahalede Kemal Özkan’ın bugüne kadar 120 bin 133 kişiyi sünnet ettiği kaydedildi.

Sünnet elbiselerini Tiryandafil Kuyumculuğun sahibi işadamı hemşehrimiz Cemal Turgut’un hediye ettiği belirtildi. Sünnetlerde kirve olanlar çocukları para, altın ve çeşitli hediyelerle mutlu etti.

TEMELİ BABACAN ATTI

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Darende’de, Belediye ve Darendeliler Sağlık, Eğitim ve Kültür Vakfı (DASEV) ile hayırsever işadamlarının destekleriyle yapılan Meslek Yüksek Okulu ile TOKİ tarafından ilçeye yaptırılan 90 adet Sosyal Konutunu temel atma törenine katıldı. Babacan, Türkiye’nin birçok yerinde işadamlarının kendi memleketinde güzel hizmetler, kazandırdığını söyleyerek; “Türkiye genelinde belli bir noktaya gelmiş, belli bir refah seviyesini yakalamış, işadamlarımız kazandığının birikiminin belli bir kısmını kendi memleketine hayır işleri için yönlendirse bugün Türkiye’nin durumu çok farklı olurdu” dedi.

Hulusi Efendi Vakfı’na teşekkür

Ali Babacan, Darende’deki temaslarına Cuma Namazını kılmak için geldiği Somuncu Baba Türbesinin yer aldığı külliyeyi gezerek başladı. Cami, türbe ve yeni yapılan ilave kısımla ilgili bilgiler alan Babacan Darende Somuncu Baba Tanıtım Merkezini gezdi. Burada ziyaretçi özel defterini imzalayan Ali Babacan, ilk defa ziyaret ettiği Darende’de Hulusi Efendi Vakfı’nın güzel çalışmalarına şahit olduğunu kaydetti. Tarihi mirasımıza sahip çıkan vakfın güzel hizmetlerinin devamını dileyen Babacan, vatandaşlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Güzel teşebbüs

Babacan ve beraberindekiler daha sonra Meslek Yüksek Okulu’nun temel atma törenine katıldı. DASEV Başkanı Nazım Turgut, törende yaptığı konuşmada; “Bugün temelini attığımız güzel teşebbüsümüzün tamamlanması için tüm hemşehrilerimizin maddi ve manevi desteğini bekliyoruz” dedi.

Darende hak ettiği yere gelecek

Geçmişte önemli bir eğitim merkezi olan Darende’nin yeniden eski inkişafına kavuşacağını söyleyen Belediye Başkanı İsa Özkan; “Darende’yi hak ettiği yere getirmek için yüksekokulların gelmesi lazım dedik ve bir çaba içerisine girdik. Bir ekip çalışmasıyla bugünkü konuma geldik. Topyekün bir istek olan yüksekokulların yeniden açılması talebinde önemli aşamaları geride bıraktık, gecemize gündüzümüze katarak bundan sonraki sürecin en güzel şekilde tamamlanması için ne gerekiyorsa yapacağız” diye konuştu.

Kaymakam Murat Uzunparmak da konuşmasında meslek yüksek okulunun ilçenin eğitim seviyesini arttırması konusunda büyük bir katkısı olacağına inandığını dile getirdi.

Mezunlar kolay iş bulacak

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, üniversitelerin sadece devletin desteğiyle değil hayırsever vatandaşların katkılarıyla faaliyetlerine devam edeceğini vurguladı. Rektör Çelik; “Bu bir başlangıçtır, inşallah Darende’yle birlikte 4 ayrı ilçemizde meslek yüksek okullarımızın açılışlarını yine böyle güzel bir ortamda yaparız. Binayı teslim ettiğinizde içini doldurmak İnönü Üniversitesine düşecektir. Ülkemizin ihtiyaçlarına yönelik bitirdiği zaman kolaylıkla iş bulabilecek kalkınmaya katkıda bulunacak bölüm açarak yüksek okul mezunu çocuklar yetiştireceğiz” dedi.

AK Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı işadamlarının destekleriyle yapılacak yüksekokulların Darende’nin gelişiminde bir açılım yapacağına inandığını ifade etti.

Çehreye yenilik katacak

AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık Darende’de çok güzel hizmetleri bulunan özellikle eğitim, sağlık ve kültürel alanlardaki çalışmalarıyla her türlü takdiri üzerinde toplayan Hulusi Efendi Vakfı’na teşekkür etti. Yüksekokulların Darende’nin çehresine bir yenilik katacağına inandığını ifade eden Çalık ayrıca aynı anda temeli atılan TOKİ sosyal konutlarının da ilçeye verilen değerin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran ise; “Böylesine önemli, Darende’nin adına yakışır, Malatya’nın Türkiye’nin kültürüne atkı sunacak büyük bir tesisin temelini atmak üzere bir aradayız. Tesisin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Kazancın bir kısmı hayır işlerine

Darende’yi ilk defa ziyaret ettiğini söyleyerek konuşmasına başlayan Babacan; “Ben ticaretin içinde geldiğim için Darende denilince aklıma, hep ticaret gelir, iş gelir. İlim bilgi de Darende’nin kodlarında genlerinde yüzlerce yıldır, yer almış çok önemli bir kavramdır. Hayırseverlik ve vefa kavramlarını da bu çatı altında görüyoruz. Türkiye’nin neresinde olursa olsun çok sayıda işadamımız hayırseverimiz geliyor kendi memleketinde güzel hizmetleri, hayırlı hizmetleri devam ettiriyor. Bu haslet, işte burada olduğu gibi Türkiye’nin dört bir köşesinde örnek alınması gereken bir durumdur. Belli topraklarda yetişip, tamamen sırtını dönüp giden bir daha uğramayanlarda belki var ama hep özümüzü, aslımızı nerden geldiğimizi mutlaka hatırlayacağız. Ülkemizin genelinde belli bir noktaya gelmiş, belli bir refah seviyesini yakalamış, işadamlarımız kazandığının birikiminin belli bir kısmını kendi memleketine benzer yatırımlar hayır işleri için yönlendirse bugün Türkiye’nin durumu çok farklı olurdu. Kuşkusuz bu işlerde devletin önemli görevi var. Kültür, sağlık, eğitim deyince akla ilk devlet geliyor. Devletin yapması bekleniyor ama pek çok gelişmiş ülkeye baktığımızda öyle değil. Artık, özel girişim, sivil inisiyatif, bunlarda bu konularda son derece aktif. Bu ruhu Türkiye genelinde yakalamamız gerekiyor. Bir yandan devlet, bir yandan da özel sektör ve sivil inisiyatif olmalı. İkisi ne kadar uyumlu çalışırsa güzel eserler ortaya çıkıyor. Burada olduğu gibi beraberlik, birlik çok önemli. Birlikte kenetlenerek çalışmak güzel eserleri de meydana getiriyor” diye konuştu.

Meslek Yüksek Okulunun Darende’ye kazandırılmasında emek veren herkesi kutlayan Babacan DASEV Başkanı Nazım Turgut’a teşekkür plaketi verdi.

Sosyal konutun da temeli atıldı

TOKİ tarafından ilçeye yaptırılacak 90 adet Sosyal Konutla birlikte Meslek Yüksek Okulunun temeli protokoldekiler tarafından atıldı.

Bakan Babacan daha Özel Hasan Gazi öğrenci yurdunun açılışına katıldıktan sonra Malatya’ya hareket etti.

KAHTALI MIÇI KONSER VERDİ

Festivalin ilk günü akşam güreş alanına Kahtalı Mıçı’nın aralarında yer aldığı Halk Müziği sanatçıları bir konser verdi. Darende Ayvalılı Fatoş Satılmış ile Ahmet Satılmış’ın ardından sahneye çıkan Kahtalı Mıçı, vatandaşları coşturdu.

YARIŞMALAR DÜZENLENDİ

Festivali’nin ikinci gün düzenlenen etkinlikler kapsamında, güreş alanında kavun, bal ve yemek kategorisinden oluşan yarışma tertiplendi. Kavun yarışmalarına Irmaklı köyünden sekiz yarışmacı katıldı. Yedi kişiden oluşan jüri kavunların tadına, görüntüsüne ve kokusuna göre 100 puan üzerinden değerlendirdi.

 Kavun kategorisinde, Niyazi Gökduman, Muzaffer Keskin ve Mehmet Meral ilk üç sırada yer aldı. Bal kategorisinde, Mahmut Bozkurt, Muhlis Doğan ve Kenan Altındemir ilk üç sırayı paylaştı. Yemek kategorisinde de, Elif Özkan (Ispanaklı ekmek), Sadet İlhan (mantı) ve Mürvet Akalın (İçli Köfte) ilk dereceye girdi.

 Dereceye girenlere İstanbul’da Darendeli iş adamı Tiryandafil Kuyumculuğun sahibi Cemal Turgut tarafından birer yarım altınla ödüllendirildi.

ULUSLARARASI HAPKİDO TURNUVASI

Festival kapsamında Uluslararası 2. Hapkido Turnuvası yapıldı. Turnuvaya 10 ülkeden 132 sporcu katıldı.

Darende Kapalı Spor Salonunda gerçekleştirilen turnuvanın açılış konuşmasını yapan Türkiye Hapkido federasyon Başkanı Şükrü Kınataş, ülkemizin cennet köşelerinden, tarihi ve doğal yapısıyla bir cazibe merkezi olan Darende’de uluslar arası turnuva düzenlemenin sevincini yaşadıklarını söyledi.

Yörenin tanıtımına katkı

Bu tür organizasyonları Anadolu’nun değişik yerlerinde yaparak hem o yörenin tanıtımına katkı sağladıklarını dile getiren Kınataş, hem de Türklere özgü dövüş ve savuma sanatı olan Hapkido’ya gençleri alıştırmak istediklerini bildirdi.

Şükrü Kınataş; “Yarım asrı aşan bir organizasyonla ata sporu güreşi sevdirmek için büyük çaba sarfeden Darende Belediyesi spor ve sporcuya gerekli değeri vermektedir. İşte bunun kanıtı Uluslararası Hapkido turnuvasının Darende’de yapılmasıyla birkez daha ortaya konmuştur. Desteklerinden dolayı Darende Belediye Başkanı İsa Özkan, Darendespor Kulübü ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Gençlere sahip çıkılıyor

Darende Belediye Başkanı İsa Özkan da daha büyük başarılar sağlamak için yerel yönetimlerin gençlere sahip çıkarak sağlıklı, güçlü ve güzel bir nesil yetiştirme anlamında bu tür organizelere desteğinin şart olduğunu kaydederek, Uluslararası Hapkido turnuvasının ilçede yapılmasını sağlayan Milli Antrenör Halil Kozanoğlu ve Federasyon yetkililerine teşekkür etti.

Malatya Belediye Başkan Yardımcısı Alican Bozkurt ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürü Abdurrahman Yıldırım’la ilçedeki bazı yöneticiler, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşların başkanlarıyla çok sayıda sporseverin ilgiyle izlediği turnuvada derece alanlara ödülleri verildi.

Turnuvaya, ABD, Afganistan, Avusturya, İran, Irak, KKTC, Makedonya, Mısır, Özbekistan ve Türkiye’den çeşitli kategorilerde 132 sporcuların katıldığı belirtildi.

BÜLENT SERTTAŞ COŞTURDU

Festivalin ikinci gün akşamındaki müzik eğlence programında sahne alan Bülent Serttaş şarkılarıyla vatandaşları coşturdu.

Darende güreş alanında düzenlenen müzik eğlence programına yaşlısından gencine binlerce Darendeli katıldı. Sanatçılar Fatoş Satılmış, Jale Parıltı, Gamze Özçelik ve Bülent Serttaş müzik dolu bir gece ile vatandaşlara unutulmaz anlar yaşattı.

Gecenin ilerleyen saatlerine kadar sahada kalan vatandaşlar özellikle Bülent Serttaş’ın okuduğu şarkılara eşlik ederek coşkuyu zirveye taşıdı.

Programda Darende için hizmet eden bazı isimlere plaket verildi.

GÜREŞLER

MUSTAFA ELİTAŞ; “BU MEMLEKETE HAYIR DİYENLERİN HAYRI HİÇ DOKUNMAMIŞTIR”

57. Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivaline katılan AK Parti Grup Başkan Vekili ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, 12 Eylül’de yapılacak referanduma vatandaşların sandığa giderek ilk defa özgürce hiçbir baskı altında kalmadan oylarını kullanmalarını isteyerek; “Bu memlekete hayır diyenlerin hayrı hiç dokunmamıştır. Nerde evet var orda güzellik var” dedi.

Çeşitli illerden gelen ve 403 pehlivanın er meydanına çıktığı karakucak güreşleri, vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşti.

Doğdukları toprakla ödeşmek

AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık’ın güreşlerin ‘Hanımağası’ olduğu festivale katılan AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, yaptığı konuşmada, törene sadece Darendeliler değil, burada doğup büyüyüp, Ankara’ya, Adana’ya, İstanbul’a ve başka yerlere giden hemşehrilerin doğdukları topraklarla ödeşebilmek için buraya gelerek sıla-i rahim yaptıklarını söyledi.

İşadamlarının Darende’de hayır yaparak, okul temelleri attığına dikkat çeken Elitaş; “Hayır yapabilmek her kula nasip olmaz alın teriyle helal kazançla o kazanılan para ancak hayra dönüşebilir. Nice zenginler var ama bunların bir kısmının paraları hayra vesile olacak kazançlardan değildir. Hayra vesile olabilmesi için yüreğinde, kalbinde atan insan sevgisi yurt sevgisi beraberinde gelmesi gerekir. Kazançlarının helal olması gerekir.

Hayır diyenlerin hayrı olmadı

Önümüzde bir referandum var. Sandığa gidin ne verirseniz verin, ister evet, ister hayır diyin ama sandığa gidin ilk defa özgürce hiçbir baskı altında kalmadan dipçiklerin namluların gölgesinde değil, şeffaf zarflarla birlikte sadece özgür iradenizle tercihinizi yapın. Bundan sonra sözde, karar da, mühür de sizin. Bu memlekete hayır diyenlerin hayrı hiç dokunmamıştır. Nerde evet var orda güzellik var” dedi.

Elitaş, milli iradenin kararına saygı duyulması gerektiğini kaydederek, 12 Eylül’de sandık başına giderek verecekleri kararla vatandaşların demokrasiyi taçlandırmasını istedi.

Bu memleketi yaşamak gerek

Zengibar’ın Hanımağası Öznur Çalık, Darendelilerin güreş ağalığını yapmanın onurunu taşıdığını kaydetti. Çalık; “Tohma Kanyonuyla, Zengibar Kalesiyle, Hulusi Efendi Vakfı’nın güzel çalışmalarıyla bu memleket yaşanılır, bu memleketi yaşamak gerekir, herkesi inanç turizminin merkezi Darende’ye bekliyoruz” dedi.

AK Parti Sivas Milletvekili ve eski bir pehlivan olan Hamza Yerlikaya ise er meydanlarının ata sporuyla şenlenmesinin geçmişe sahip çıkma adına güzel geleneklere şahit olduğunu söyledi.

Ağalık hizmet edene

Konuşmaların ardından ağalık seçimine geçildi. Darende Belediye Başkanı İsa Özkan ağalığı ilçeye hizmet eden insanlara vermeyi uygun gördüklerini söyledi. Başkan Özkan, “Ağalığı, memleketimize hizmet edene yatırım yapanlara vermek istiyoruz. Bunun için Öznur Hanım’a verdik. DASEV Başkanı Nazım Turgut ağabeyimiz, Darende Meslek Yüksek Okulu yaptırmak için işadamlarınızdan destek istemeye gittiğimizde Adana’ya gittiğimizde 80 yaşında olmasına rağmen önümüze düşerek bizlere öncülük yaptı. Ve çok güzel, hayırlı bir işi başlattık. Darende’nin ağası, Darende’ye hizmet eden insan olmalı diyor ve yeni ağalığı Nazım amcaya tevdi ediyoruz. Gelecek yılın ağası da yine hayırsever işadamımız Nuri Çomu’dur onu da şimdiden ilan ediyoruz” dedi.

‘Hanımağa’ya tevdi etti

Gösterilen ilgiye teşekkür eden Nazım Turgut yaşı ve sıhhati nedeniyle ağalığı yapmaya müsait olmadığı için daha önceden de Öznur Hanım gibi önünde bir örneği bulunduğundan geleneği devam ettirme adına kızı Kadriye Güzel’e ağalığı verdiğini ifade etti.

Babasının verdiği ağalık görevini yerine getirmek için her türlü gayreti göstereceğini söyleyen Kadriye Güzel de, Darende’ye hizmet için herkesle el ele vereceğini bildirdi.

TRT canlı yayınladı

Müsabakalar devam ederken er meydanına çıkan küçük yaşlardaki iki çocuğun güreşmesi protokolde bulunanlar ve vatandaşların ilgisini çekti. Sivas Valisi Ali Kolat, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır gibi önemli isimlerin katıldığı festivali TRT, Hilal TV ve Malatya’nın yeni uydu kanalı Vuslat TV canlı yayınladı.

BÖKE, YENİDEN BAŞPEHLİVAN

Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivalinde başpehlivanlığı Türkiye Şampiyonu Milli atlet Serdar Böke alarak başarısını taçlandırdı. Geçtiğimiz yılda Zengibar er meydanında Başpehlivan olan Serdar Böke, rakibi Sait Bingöl’ü yenerek Darende’deki unvanını korudu.

120 kiloluk rakibini yendi

Darende Doğa Sporları ve Rafting Kulübü (DRAFT) adına güreşlere katılan Serdar Böke, Günpınar 470 Şehitler anıtı adına güreşen rakibini yenerek merakla izlenen müsabakalarda sevinen taraf oldu. 84 kilo ağırlığındaki Böke 120 kiloluk rakibiyle yaptığı müsabakada, Zengibar’da ikinci kez Başpehlivan olmanın kendisini mutlu ettiğini söyledi.

Sevinen biz olduk

Böke; “Güreş sporuyla aktif olarak ilgilenen birisi olarak ata sporumuzun yaşatıldığı bu meydanda Başpehlivanlığı üst üste almak beni çok mutlu etti. Önceki yıl katıldığım güreşlerde müsabakamı çok beğenen Hulusi Efendi Vakfı’nın Mütevelli Heyet Başkanı H. Hamidettin Ateş, geçtiğimiz yıl vakıf adına güreşmemi istedi ve Başpehlivanlığı aldık. Bu yıl da yeniden katılarak çok şükür sevinen biz olduk” dedi.

Serdar Böke’nin kazanmasının ardından sahada büyük bir sevinç yaşanırken, başpehlivan omuzlara alınarak tur atıldı.

23 Bin TL ödül dağıtıldı

Festivali organize eden Darende Belediye Başkanı İsa Özkan da güreşlerin çok güzel bir ortamda centilmenlik içerisinde gerçekleştiğini söyledi. Zengibar er meydanından pehlivanların eksik olmaması için çalıştıklarına değinen Özkan; “Herkesin zevkle izlediği güreşlerde hiçbir sıkıntı yaşanmadan yılların geleneğini bu yılda yaşatmanın sevinci içerisindeyiz. Yarışmalarda şike olmasın diye kazanana ödül verdiğimiz için tüm pehlivanlarımız güçlerini ortaya koyarak güreştiler. Yaklaşık 23 Bin TL ödül dağıtıyoruz. Birinciye 2 Bin TL ödülümüz ve çeşitli hediyeler vermekteyiz. Serdar Böke’yi bu yılda er meydanımızda Başpehlivan olması nedeniyle kutluyor, diğer tüm pehlivanlarımıza da katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Ağalık sürpriz oldu

Zengibar’ın yeni Hanımağası Kadriye Güzel’de kendisi için sürpriz olan ‘güreş ağalığı’ unvanının tevdi edilmesinin sevincini yaşadığını belirterek, güreşleri büyük bir keyifle izlediğini, vatandaşların gösterdiği ilginin memnun edici olduğunu ve kazananları tebrik ettiğini belirtti. Başpehlivana puan farkıyla yenilen Sait Bingöl ödül törenine katılmadı.

Hamidettin Ateş’i ziyaret etti

Serdar Böke güreşlerden bir süre sonra şehir dışında olduğu için festivale katılamayan Hulusi Efendi Vakfı Başkanı H. Hamidettin Ateş’i ziyaret etti. Elde ettiği başarısından dolayı Böke’yi kutlayan Hamidettin Ateş, “Daha güzel ve üstün ödüller almanı diliyoruz” diye konuştu.

Zengibar Karakucak Güreşlerinde kategorilerine göre birinciler şu şekilde;

45 kg Gökhan Demirci, 50 kg Ahmet Çınar, 55 kg Abdullah Göçer, 60 kg Mahmut Bayoğlu, 65 kg Şenol Çalık, 70 kg İsmail Zade, 75 kg Muhammed Mercimek, 80 kg Adem Akbulut, 90 kg Halil Hopur.

 


Anahtar Kelimeler: