Bir başkadır Darende´de Ramazan

Bir başkadır Darende`de Ramazan

Bir başkadır Darende´de Ramazan
Gündem 11.08.2010 11:26:00 2746 0

Ramazan ayı dolayısıyla vatandaşlar camilerde okunan mukabelelere katıldı. 14. yüzyıl erenlerinden Somuncu Baba Hazretlerinin Darende’deki kabrinin bulunduğu ve kendi adıyla anılan tarihi camide sabah namazında önce okunan mukabeleye çok sayıda vatandaş iştirak etti. Uzun yıllardır teravihlerin hatimle kılındığı Somuncu Baba Camisinde günde 3 defa ayrı vakitlerde okunan Kur’an tilavetlerini takip eden vatandaşlar Ramazan boyunca 3 ayrı hatim yapma sevabına erişiyor.

Darende Müftüsü Dr. Nurdoğan Türk, bir kimsenin Kur`an`ı ezberden veya kitaptan yüksek sesle okuması ve onu dinleyen topluluğun da sessizce Kur`an`dan takip etmesine ‘mukabele’ denildiğini bildirerek ilçe genelinde bütün camilerde iki ayrı vakitte mukabele okunduğunu söyledi. Hacı Fevzi Erdem Camisinde bayanlara yönelik öğlen namazında Ramazan ayı boyunca mukabele okunacağını da dile getiren Müftü Türk ayrıca ilçedeki, Somuncu Baba Camisinde Hafız Osman Ormağ’ın Mehmet Bey Camisinde de Hafız Veli Ulu’nun teravih namazlarını hatimle kıldırdığını ifade etti.

Merkezi sisteme ezan birliği

Nurdoğan Türk, Ramazan süresince camilerde çeşitli programlar düzenleneceğini, her gün öğlen ve teravih namazı öncesinde vatandaşlara vaaz sohbetleriyle ulaşılarak bu kutsal günleri en iyi şekilde değerlendirmelerine yardımcı olduklarını vurguladı. Türk ayrıca, sahur ve iftar vakitlerinin ilçedeki birliğin sağlanması adına sabah ve akşam namazı ezanlarının merkezi sistemden okunduğunu sözlerine ekledi.

Günde 3 ayrı hatim

İnanç turizminin önemli durak noktalarından birisi olan ve her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Darende Somuncu Baba Camisindeki mukabeleye ilgi gösteren vatandaşların Ramazan ayı boyunca günde 3 ayrı vakitte okudukları cüzlerle bir ay içerisinde 3 defa hatim yaptıkları öğrenildi. Sabah ve öğlen namazlarında hafızların okuduğu mukabeleyi takip eden vatandaşların teravih namazlarını da hatimle kıldığı belirtildi. Uzun yıllardır teravihlerin hatimle kılındığı Somuncu Baba Camisinde geçtiğimiz sene olduğu gibi bu yıl da havaların sıcak olması nedeniyle vatandaşların ibadetlerini rahat bir şekilde yerine getirmesi için teravih namazları cami avlusunda kılındı.

 

Haberin Fotoğrafları için tıklayın

http://my.opera.com/Darendehaber/albums/slideshow/?album=4179062


Anahtar Kelimeler: