Engelli oğlu ressam yaptı

Engelli oğlu ressam yaptı

Engelli oğlu ressam yaptı
Kültür-Sanat 11.06.2008 12:25:00 5070 0

     Darende`de bir ev hanımı 16 yıl özürlü oğluna bakarak ressam oldu.

Çöpe atılacak boş zamanım yok diyerek 15 yıl önce içindeki resim sevgisini harekete geçiren Darendeli Ev Hanımı Ümit Yiğit, hiç okula ve kursa gitmeden ressam olma hayalini gerçekleştirdi. Doğuştan geçirdiği bir rahatsızlık sonucu spastik özürlü olarak hayat gözlerini açan oğlu İbrahim Yiğit ile bir evi paylaşarak hayata sımsıkı sarılan Ümit Yiğit, hem oğluna baktı hemde gitmediği okuldan ve görmediği kursa rağmen ressam olmayı başardı.

“Olum neşe kaynağımdı”

Hayatın sürprizler ile dolu olduğunu dile getirerek Allah’ın hayatta ne vereceğini hiçbir insanın tahmin bile edemeyeceğini ifade eden Ümit Yiğit, 16 yıl baktığı özürlü oğluna bakarak ve boş zamanını evinde geçirerek resim yapmaya merak saldı. Oğluyla devam eden 16 yıllık hayat yoldaşlığının üç yıl önce sona erdiğini belirten Yiğit; “Benim ressam olma hayalim aslında küçüklükten başladı. Ama okuldan yada ev işlerinden vaktim olmadı. Evlendikten sonra ilk çocuğum beni başka mecralara yelken açmama vesile oldu. Doğuştan geçirdiği bir rahatsızlık nedeniyle oğlum spastik özürlü olarak meydana geldi. Onun hiçbir zaman yanından ayrılmadım. Hayatla baş başa olan günlerimiz oğlumla 16 yıl sürdü. Oğluma bakarken çocukluğumdaki ressamlık yapma hevesim tekrar şekillendi ve boş zamanlarımda resim yapmaya karar verdim”

“Ressamlık ruhum oğlumdan”

Kız Sanat Okulu’ndan mezun olduğunu dile getiren Ümit Yiğit, ressamlık ruhunun oğlundan geldiğini söyledi. Hiçbir kursa ve okula gitmeden ressam olma merakının spastik özürlü oğlundan aldığı ilhamla yaptığına dikkat çeken Yiğit, “Oğlum bana yoldaş oldu ben ona derken yıllar bana ressamlığı öğretti” dedi. 16 yıl baktığı oluyla birlikte geçirdiği zaman içerisinde yüzlerce tablo yaptığını bir kısmını sergilediğini bir kısmını hediye ve bazılarını da satarak ev ekonomisine katkı sağladığını dile getiren Ümit Yiğit, eşinin belediye de çalıştığını ve her zaman destek olduğunu söyledi.

“Oğlum öldü ama hayattan kopmadım”

Spastik özürlü oğluna 16 yıl baktığını ve ona bakarak ressamlığı öğrendiğini dile getiren anne Ümit Yiğit, 3 yıl önce kaybettiği oğlunun üzüntüsüne rağmen ressamlığı bırakmayarak resimlere ayrı bir anlam katmaya çalıştığını ifade etti. Üç oğlu olduğunu söyleyen anne Yiğit, bir oğlunun spastik olduğunu onunda öldüğünü diğer iki oğlunun ise gayet sağlıklı olduğunu anlattı. Oğlumun ölümünün kendini çok üzdüğünü dile getiren Yiğit, oğlunun yutkunma zorluğu çekerek kansız kaldığı için 3 yıl önce öldüğünü söyledi. Spastik özürlü insanların yaşam sürelerinin kısıtlı olduğunu sözlerine ekleyen Ümit Yiğit, “16 yıl baktığımı oğlum hayat gözlerini yumdu ama bana bir hatırasını bıraktı. Her boya fırçamı aldığımda İbrahim’im aklıma geldi. Artık resimlerimi daha güzel yapıyorum ama tek eksiğim ilham kaynağım yoldaşım oğlum yok. O yaşama gözlerini yumsa da ben ressamlığa devam ediyorum”

“Gelirimi Spastik Özürlülere bağışlayacağım”

İleride hedefinin yaptığı tablolardan kazandığı parayla spastik özürlülerine yada engellilere bağışlayacağına dikkat çeken Ümit Yiğit, “Oğlumun ölümü beni bu yönde bir çalışma yapmama sevk etti. Özellikle spastik özürlülerin yaşamları sınırlı da olsa bu alanda eğitim veren kurumlar artmalı ve bende karınca kararınca maddi imkanı olmayıp çocuklarına eğitim verdiremeyen aileler yaptığım resimlerin gelirlerini bağışlamayı düşünüyorum” dedi.


Anahtar Kelimeler: