Trafolar tarih ve doğayı yansıtacak

Trafolar tarih ve doğayı yansıtacak

Trafolar tarih ve doğayı yansıtacak
3.07.2010 12:37:00 2709 0

Trafolar, tarihi ve doğal güzellikleri yansıtacak

Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan Darende’de elektrik trafolarına yörenin tarihi ve doğal güzellikleri çizilerek, yeni bir tanıtım atağı yapıldı.

Duvar Ressamı Nejla Yerli, yaptığı açıklamada ilçeye gelen insanların yoğun olarak ziyaret ettiği Somuncu Baba Külliyesine giden yol güzergâhındaki elektrik trafosuna Darende’deki Zengibar Kalesi, Günpınar Şelalesi gibi tarihi ve doğal güzellikleri herhangi bir kalıp kullanmadan göz kararıyla fotoğraflarına bakarak çizdiklerini kaydetti.

İlçede sosyo-kültürel alanlarda faaliyet gösteren Hulûsi Efendi Vakfı’nın davetlisi olarak geldiğini ve Darende’nin tanıtımına katkı sağlayan çalışmaya destek olduğunu ifade eden ressam Nejla Yerli, ablası Selma Mutlu ile birlikte trafonun 40’ar metrekarelik duvarlarını fırça darbeleriyle güzelleştirdiklerini söyledi.

Güzellikler fark edilecek

Nejla Yerli; “Somuncu Baba Külliyesi’ne giden yol üzerinde bulunan tarihi Zengibar Kalesi’nin hemen dibindeki trafoya ilçenin doğal güzelliklerinden birisi olan Günpınar Şelalesi ve tarihi kalenin kapısını resmettik. Burayı her yıl yüzbinlerce insan ziyaret ediyor, Darende’ye gelenlerin ilçenin farklı yerlerindeki tarihi ve doğal güzellikleri fark etmelerini sağlamayı amaçlayan bir çalışma ile ilçedeki ilk çalışmamızı tamamladık. Diğer trafoları da farklı eser ve güzelliklerle boyayacağız. Darende’ye ziyarete gelenlerin çoğu mesire alanlarında piknik yapmaktadır, oralarda da çöp konteynırlarına, masalara çiçek resimleri yaparak güzel bir ortamda farklı güzelliklerin içerisinde yer almalarını sağlıyoruz” dedi.

Farklı boyutlara bakış

Boyanın duvarları ve çevreyi güzelleştirerek uygunsuz görüntüleri örttüğüne dikkat çeken Nejla Yerli; “Resimlerimizle, içinde yaşadığımız beton şehirlere yepyeni bir görünüm kazandırıyoruz. Duvarlara yapılan resimleri izleyen insanlar içinde bulunduğu boyuttan farklı ortamlara pencere açmaktadır” diye konuştu. Ankara ve Çankırı’da belediyelerin talebiyle elektrik trafoları, parklar ve duvarları istenilen manzara ve resimlerle süslediğini anlatan Yerli, Darende’deki gibi boyadıkları binaların insanların ilgisini çektiğini söyledi.

Resim ve sanatsal faaliyetlerle çocukluğundan bu yana iç içe olduğuna dikkat çeken Yerli, 2000 yılından itibaren profesyonel olarak yağlı boya tablo, rölyef, ipek boyama, ahşap boyama, süsleme sanatı, kara kalem resim, hat sanatı ile güzel yazı tekniği ve duvar ressamlığı ile uğraştığını bildirdi. Becerisini kurslara katılarak edindiğini sözlerine ekleyen Nejla Yerli, öğrendiklerini çevresiyle paylaşarak özellikle ev hanımlarının uğraşı alanlarına yenilerini eklemeye çalıştığını ve ekonomik olarak da aile bütçelerine katkı sağladıklarını belirtti. 

2004 yılından bu yana ağırlıklı olarak duvar ressamlığı üzerine çalıştığını ve bugüne kadar 100 den fazla duvara fırça darbeleriyle yeni boyutlar kazandırdığını vurgulayan Yerli; “Darende’yi yıllardan beri tanıyor ve ziyaret ediyordum, bugün böylesi bir çalışmayla ilçeye farklı bir katkı sunmanın mutluluğu içerisindeyim” şeklinde konuştu.


Anahtar Kelimeler: