Toplantıya ilgi azdı

Toplantıya ilgi azdı

Toplantıya ilgi azdı
Gündem 4.06.2010 17:48:00 1374 0

Darende Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nın düzenlediği istişare toplantısına katılım az olunca, sitem ederek sorunlarını dile getirmeyenleri eleştiren Oda Başkanı Burhan Ayhan, “Gelmeyen arkadaşlarımız bu tür toplantılara katılmadıkça, sorunlar dile getirilmeyecek, çoğunluk ifade etmeyince, sıkıntılarımıza çözüm bulmakta zorluk çekeceğiz. Az sayıda esnafımız geldiğine göre sorunumuz yok, sıkıntılarımız hallolmuş demektir. Peki ya gerçekte öylemidir” dedi.

50 kişi katıldı

Darende Esnaf ve Sanatkârlar Odası ilçedeki esnafların sorunlarını dile getirmek, yaşanan sıkıntılara çözüm aramak amacıyla 15 Mayıs 2010 günü bazı yerel yöneticilerin katıldığı istişare toplantısı düzenledi. Darende Belediye Başkanı İsa Özkan, Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Seydi Güşen, AK Parti İlçe Başkanı Süleyman Şimşek, eski Belediye Başkanı Abdullah Karakurt’un yanı sıra yaklaşık 50 kişi toplantıya iştirak etti.

Derdinizi dile getirin

Darende Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Burhan Ayhan, toplantının açılışında katılım az olmasından dolayı gelmeyenlere sitem etti. Ayhan; “Tek tek kapı kapı dolaşarak davet ettim, bir hafta boyunca ilan ettik, duymayan kalmadı ama gelen yok. Herkesin tüm esnaflarımızın kendine göre yaşadığı sorunlar vardır, birçoğu bunun çözüm yolunu da biliyordur, sorununu anlatıp, çaresini önerip, derdini dile getirmeyene biz ne yapalım. Esnaf Odası yol, köprü su yapan bir kurum değildir. 13 yıldır Esnaf Odası Başkanıyım, bu güne kadar bir kardeşimiz dilekçesini alıp gelmemiştir, duyduğum her konuyla ben ilgilenmişimdir ama sorunların sahipleri maalesef böylesi genel sıkıntıların tartışıldığı çözüm arandığı toplantılara gelmemektedir” dedi.

Sosyal bir eksiklik

Toplantıda bir konuşma yapan Darende Belediye Başkanı İsa Özkan, geride bıraktıkları bir yıl içerisinde gerçekleştirdikleri çalışmaları ve projelerini anlattı. Katılımın azlığından şikâyet eden Özkan, “Hemşehrilerimiz maalesef bu tür toplantılara karşı duyarsız davranıyor, bu sosyal bir eksikliktir” dedi.

Her işte bir emek var

Bir memlekete bir çivi çakılıyorsa onda çok sayıda insanın emeği olduğuna değinen İsa Özkan; “Darende için çok önemli olan alt yapı hizmetlerini tamamlamaya çalışıyoruz. Biraz sıkıntı yaşanıyor ama sonunda herkes rahatlayacak, gelecekte altyapıyla ilgili ilçenin bir kaygısı olmayacak. Bu süreçte tüm halkımızın sıkıntılara katlanmasını sabretmesini diliyorum. Alt yapının ardından üst yapıyı düzgün bir şekilde tamamlayarak, daha gelişmiş bir kent oluşturmanın gayreti içerisindeyiz. Şu anda kanalizasyon çalışmalarımız devam ediyor. İçme suyu şebekesini değiştirerek yenileyeceğiz. Kartlı sisteme geçerek, daha sistemli, daha sağlıklı bir suyu musluklardan akıtacağız. Elektrik hatlarımızın büyük bir kısmı yer altına alınacaktır, ihalesi yapılmıştır” dedi.

Projeler şekilleniyor

Türkiye’de ilk defa bir ilçeye sosyal konut adı altında ihtiyaç sahibi ailelere verilmek üzere TOKİ tarafından binalar yapılacağını ve 90 kişinin buralara yerleştirileceğini ifade eden Özkan; “Şartları tutan vatandaşlarımız devletimizin bu imkanından yararlanacaktır. Bu binaların yapılmasıyla ilçemizin girişindeki eski afet konutlarını yıkarak buraya alt katlarında yöresel ürünlerin satışının yapılacağı işyerleri, üst katlarını da pansiyon şeklinde eski Darende evleri mimarisinde yeni bir projeyi hayata geçireceğiz. İçerisinde toplantı salonları, düğün salonları gibi sosyal donatıların yer aldığı bir kompleksin projesini hazırlayarak İçişleri Bakanlığı fonlarından yararlanarak yapmak için girişimleri sürdürüyoruz, projemize Maliye Bakanlığı’ndan ödenek çıkınca hemen başlayacağız. Mezbahanemiz Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın standartlarına göre yapılarak en geç bir yıl içerisinde hizmete girecektir. Yüksek okullarımız yapıldığında ilçemiz gelişme anlamında bir adım daha atacak, bunun getirisi herkese, her kesime yansıyacaktır” dedi.

Esnaflar birleşerek çalışmalı

Kiraların yüksek olmasından şikayet eden esnafların sorularını da yanıtlayan İsa Özkan, kurdukları bir komisyon aracılığıyla ilçe genelinde belediyeye ait mülklerin kiralarının piyasa şartlarında olması için bir düzenlemeye gittiklerini ve kira bedellerinin yüksek olmadığını ifade etti. Çarşıyı rahatlatacak bir projeyi hayata geçirerek işyeri düzenleriyle ilgili yeni bir dizi çalışmayı hedef olarak belirlediklerine vurgu yapan Özkan, esnafların birleşerek, büyük alışveriş merkezleri açmasını ve yok olmaya yüz tutan küçük işletme düşüncesinden esnafların kendini kurtarmasını istedi.

Çok sayıda esnaf icralık

Toplantıda bir konuşma yapan Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Seydi Güşen de ilçedeki çok sayıda esnafın aldıkları kredileri ödeyemediği için icralık olduğunu bildirdi. Bankadan Esnaf Kefalet aracılığıyla kredi çekip de ödeyemeyenlerin vadesiz borç bularak veya kaynak üreterek bu borçtan kurtulup haciz sıkıntısını aşması gerektiğine dikkat çeken Güşen, yüzde 76 oranında işleyen faizin esnafın belini büktüğünü çıkmaz bir yola soktuğunu kaydetti. Kredi notunun belli bir düzeye gelmesini beklediklerini ifade eden Seydi Güşen, Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi’nin yeniden faaliyet göstermeye ve esnaflara yardımcı olmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.


Anahtar Kelimeler: