Kekik balı son 10 yılın en düşük seviyesinde

İlçemizde arıların bal sağımının sona erdiği şu günlerde yağışların ve kurakların etkisiyle rekoltede son 10 yılın en düşük dönemi yaşanıyor.

Kekik balı son 10 yılın en düşük seviyesinde
13.08.2018 10:15:24 2019 0

İlçemizde arıların bal sağımının sona erdiği şu günlerde yağışların ve kurakların etkisiyle rekoltede son 10 yılın en düşük dönemi yaşanıyor.

Bölgemizdeki kekik balının en önemli üretim merkezlerinden olan ilçemiz, bahar mevsiminin bol yağışlı ve yaz ayının kurak geçmesinden dolayı bal üreticileri, son 10 yılın rekoltede en düşük yılını geçiriyor.

Ülkemizde, sofraların vazgeçilmezi arasında kokusu ve aromasıyla sıkça tüketilen kekik balı, mevsimsel etkenlerden dolayı bu yıl yok denecek kadar az. Üretimin beklentinin altında olması fiyatları da etkiledi.

Darende uzun yıllardır arıcılık yapan Hayati İşcen, gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, sofralık kekik balı için verimin az olduğu bir sene geçirdiklerini belirterek, tüketicilerin şeker balı almamaları konusunda uyarıda bulundu.

Kekik balının Türkiye´de en fazla üretimi yapılan balların arasında olduğunu vurgulayan İşcen, ?Arıların bal yapma döneminde 45 gün süren şiddetli yağışlar oldu. Çiçeklerin üzerindeki bal özleri yağmurlarla akıp gitti. Bu dönemde arılar bal üretiminde geç kaldı. Daha sonra 40 derecelerin üzerinde uzun kurak sıcak havalar etkili olunca çiçeklerdeki bal özleri kısa süre içerisinde kuruyarak verimsiz hale geldi. Arılarımız kocanlardan daha uzağa uçmaya ve bal üretmeye çalışsa da başarılı olamadı. Kovanlarımızın çoğu boş kaldı. Arı, çıtalıları istediğimiz seviyede dolduramadı.? dedi.

Bal alırken vatandaşların şeker balı almamaya dikkat etmesi gerektiğine değinen İşcen, ?Bal zamanı kovanları kontrol eden arıcılar, çıtaların yeterince bal ile dolmadığını gördükleri zaman arıya bir su bardağı şeker verir ve arı bal zamanına kadar o çıtayı doldurur. Bal alırken vatandaşlarımız mutlaka tanıdığı ve güvendiği insanlardan alışveriş yapsınlar. Aksi takdirde hem maddi hem de sağlıkları açısından olumsuz etkileneceklerdir.? diye konuştu. 

İşcen, kekik balının kilogramının süzme 60 çıta 70 lira arasında satışa çıktığını aktararak, üretimin az olduğu için ilerleyen zamanlarda fiyatların artabileceği uyarısında bulundu.