Yazlıkçıların, Darende´ye rağbeti neden azaldı?

İlçemizin en çok yaylacıların yaşadığı Nadir, Mehmetpaşa, Sayfiye, Kılıçbağı, Beybağı ve Günpınar Mahallelerine eskisi gibi aileler gelmiyor!

Yazlıkçıların, Darende´ye rağbeti neden azaldı?
Gündem 20.07.2019 08:05:26 4783 0

İlçemizin en çok yaylacıların yaşadığı Nadir, Mehmetpaşa, Sayfiye, Kılıçbağı, Beybağı ve Günpınar Mahallelerine eskisi gibi aileler gelmiyor! Başka yerleri mi tercih ediyor? Yeni nesil ilgi mi göstermiyor? Darende´nin cazibesi mi kalmadı? Aile büyüklerimizi kaybettikçe bağlarımız kopuyor mu? Bir zamanlar rekor kırarak yaz ayında 50 bini bulan nüfusumuz şimdi neden derin bir sessizliğe gömüldü?

Mahallelerimize dair hazırladığımız haber paketinde, yaylacıların eskisi gibi neden doğup büyüdüğü topraklara gelmediğini araştırdık. Röportaj yaptık, evleri ziyaret ettik. Gelenlere gelmeyenleri sorup, şikâyetlerini dinledik.

Çocukların özlemle beklediği, en güzel arkadaşlıkların edinildiği, mis gibi memleket kokulu bostanların yetiştiği, kerpiç evlerin serinliğini, kayısının her türlüsünü tattığımız, dut ırgalayıp, ceviz topladığımız, atalarımızın huzur ve bereket dolu bu topraklarını neden terk ediyoruz?  

Sayfiye Mahallesi´nden hemşehrimiz İbrahim Ocak, sorularımızı yanıtlayarak, eskisi gibi yaylacıların ilçemizi tercih etmediğini söyledi.

Ocak, ailesinin sürekli geldiğini belirterek, ?Haziranın başında Darende´ye geliriz. Babam ve ailem burada sonbahara kadar kalır bende yanlarında kalırım. 15-20 gün kalırım. Babam ve annem burayı çok seviyor. Ben Adana´nın yaylarında ev tutarım gidelim derim asla gitmez, buraya gelir avluda yaşlı olduğu için sedirin üzerinde uzunca oturur ama bu keyfi hiçbir şeye değişmez. İllaki buranın havasını teneffüs edecek. Bu kadar memleket sevdalısı bir adam ben daha görmedim.? dedi.

Herkesin babası gibi Memleket sevdalısı olmadığına değinen Ocak, ?Mahallemize eskiden çok daha fazla hemşehrimiz yaz aylarında, bayramda seyranda gelirlerdi. Şuan o ruh ve kalabalık kalmadı. Yazlıkçı olarak gelenlerin sayısı 4/1´e düştü. Çarşıya pazara gidiyorum Adana´da ticaret yapan tanıdık sima göremiyorum. 10 gündür buradayım birkaç hemşehrimizi gördüm. Artık gelmiyorlar. Adana´nın uzak oluşu ve orada da yayla imkânı olması onlara daha cazip geliyor. Öte yandan oradaki yaylalarda o kadar Darendeli var ki hepsi bir araya gelmiş. Orayı mesken tutmuşlar.? diye konuştu

?Biz hangi ara böyle olduk anlamıyorum?

İsmini vermek istemeyen bir diğer kıymetli hemşehrimiz ise Darende´nin eski cazibesinin kalmadığını belirterek, ?Ben her yıl ailemle buraya geliyorum. Mahallemi ilçemi çok seviyorum. Çocuklarım da benim gibi büyüsün istiyorum. Ben biraz olumsuz konuları dile getireceğim bunları kimse alınmasın! Ben ve benim gibi birçok hemşehrim turist muamelesi görüyoruz. Bu ayıptır, bu bir terbiyesizliktir. Mobilya yaptıracağız, esnaflarımızı geziyorum hem işçilik zayıf hem de fiyatlar iki katı söyleniyor. Evin bakımını yaptırıyorum adama peşin para veriyorum gelip de tamiratı yapmıyor. Telefonlarımız engelleniyor. Bahçemizdeki kayısılara bakacak adam tutuyoruz, maaş veriyoruz beyefendi biz gider gitmez susuzluktan ağaçlarımızı kurutuyor. Kış aylarında evlerimizin kapı veya pençeleri kırılmış oluyor. Biz hangi ara böyle olduk anlamıyorum. Çalışmak alın teri ile para kazanmaktan daha güzel ne olabilir ki? Bu ve benzeri konular birçok eş dost ve akraba çevremizi etkilediği için baba yurduna olan ilgi azaldı.? şeklinde konuştu.

Yazlıkçıların talebinin azalması ekonomik anlamda ilçemizi etkilerken maddi ve manevi dünyamıza katkıda bulunacak olan baba ocağının, bacası tütmesi dileğimizle?