Sadece ilçemizde yetişiyor ilk defa göreceksiniz

Şenay Arslan, dünyada sadece Darende´de yetişen Has Tülübaş bitkisinin ilçe tanıtımı ve dünyaya açılması açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Sadece ilçemizde yetişiyor ilk defa göreceksiniz
Gündem 25.01.2018 11:37:25 2528 0

Malatya Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü Proje Koordinatörü Şenay Arslan, dünyada sadece Darende´de yetişen Has Tülübaş bitkisinin ilçe tanıtımı ve dünyaya açılması açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce yürütülmekte olan, Has Tülübaş Eylem Planı çerçevesinde ilçemize gelen Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü Proje Koordinatörü Şenay Arslan konu ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında Kaymakam Enver Hakan Zengince´ye bilgiler verdi.

Söz konusu Has Tülübaş bitkisinin dünyada sadece Darende sınırlarında yetişmekte olduğunu aktaran Arslan, "İlçenin tanıtımı ve dünyaya açılması açısında çok önemli bir faktör olarak önümüzde duran Has Tülübaş bitkisinin varlığının Darende´de olması çok önemli bir şanstır" dedi.

Konu ile ilgili olarak yaklaşık 3 yıldır süren çalışmaların sonuna gelindiğini söyleyen Arslan, eylem planı çerçevesinde kurulacak komisyon ile ilçede 5 yıl sürmesi öngörülen çalışmalara başlanılacağını kaydetti.

Arslan, tıbbi ve aromatik değere sahip olan bitkinin ilerleyen zamanlarda ekonomik değerli ile ilgili da çalışmalar yapılacağını, bitkinin korunması ve çoğaltılmasının yöre halkına ve ülkeye ekonomik katkılar sağlayacağının önemine vurgu yaptı.

Konuyla ilgili olarak edinilen bilgilere göre Has Tülübaş bitkisinin ilk örnekleri, 1953 yılında Huber-Morath tarafından, Darende - Gürün arasında toplanırken, 1967 yılında, aynı kişi tarafından yayımlanarak bilim dünyasına tanıtıldı. Florada tıp lokolitesi Darende - Gürün olarak verilirken, diğer bir lokalite olarak Darende - Akçadağ arası verildi.

Has Tülübaş endemik bitkisinin, sadece Darende ve Gürün arasında Tohma Vadisi civarında yayıldığı ve Malatya´da görülen yaklaşık 40 endemik bitki türünden biri olduğu belirtildi.

Has Tülübaş bitkisinin odunsu köklere sahip çok yıllık bir bitki türü olduğu, ilkbahar ile birlikte büyümeye başlayan gövdesinin mayıs ayı ile birlikte çiçek açmaya başladığı, haziran sonuna kadar çiçeklerini koruduğu, çiçekte iken çok gösterişli bir endemik bitki olduğu, temmuz ayında ise meyvelerinin olgunlaştığı öğrenildi.