Kuru Kayısıda kükürt oranları düşürülecek

Bakan Tüfenkçi, "Kükürt oranlarına ilişkin üreticilerimizi de işletmecilerimizi de sevindirecek bir çözüm bulacağız." dedi.

Kuru Kayısıda kükürt oranları düşürülecek
22.12.2017 16:35:07 2041 0

Malatyalı Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, kayısının tarladan sofraya gelene kadar izlenebilirliğinin sağlanması gerektiğini belirterek, "Kükürt oranlarına ilişkin üreticilerimizi de işletmecilerimizi de sevindirecek bir çözüm bulacağız." dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Malatya Kayısı İşletmeleri Derneği (MAKİD) Başkanı Rahmi Semiz ve dernek üyeleri, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci´yi makamında ziyaret etti.

Malatya kayısısının izlenebilirliğinin sağlanması ve kükürt oranlarına gelen cezaların kaldırılması için gerçekleştirilen görüşmede, Semiz, kayısıdan geçimini sağlayan 40 bin ailenin olduğu Malatya´da işletmecilerin sorun nedeniyle iç pazarda iş yapamadıklarını belirtti ve konuya ilişkin çözüm beklentilerini aktardı.

Bakan Tüfenkci de kayısının tarladan sofraya gelene kadar izlenebilirliğinin sağlanması gerektiğine dikkati çekerek, uygun kükürtleme yöntemi yapılması için üreticilere eğitim verilebileceğinin altını çizdi.

Kükürtün ocakta yakmak yerine gaz olarak kullanılabileceğini ve gaz cihazlarının üreticiye hibe yöntemiyle dağıtabileceğini belirten Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Hem üreticimizi hem kayısıyı pazarlayan işletmecilerimizi mağdur etmeden çözüme yönelik adım atıyoruz. Malatya, dünya kuru kayısı üretiminde yaklaşık yüzde 80´lik paya sahip. Malatya´nın aşı, ekmeği olan kayısının dünyada da hakettiği yere gelmesi için çalışıyoruz. Dış pazarları genişletmeyi düşünürken iç pazarı da göz ardı edemeyiz. Kükürt oranlarına ilişkin üreticilerimizi de işletmecilerimizi de sevindirecek bir çözüm bulacağız."