Balkan Müftülerinden önemli ziyaret

Diyanet İşleri Başkanlığı ve İnönü Üniversitesi tarafından organize edilen ?Uluslararası Cami Sempozyumu? için kente gelen Balkan Müftüleri ilçemizi gezdi.

Balkan Müftülerinden önemli ziyaret
Gündem 9.10.2018 20:56:32 2481 1

Diyanet İşleri Başkanlığı ve İnönü Üniversitesi tarafından organize edilen ?Uluslararası Cami Sempozyumu? için kente gelen Balkan Müftüleri ilçemizi gezdi.

Anadolu´daki inanç turizminin önemli durak noktalarından olan Somuncu Baba Külliyesi´ni gezmek için ilçeye gelen Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Dr. Mustafa Hacı ile Batı Trakya Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif ve Şumnu Bölge Müftüsü Mesut Mehmed, Hulusi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hamid Hamidettin Ateş Efendi tarafından karşılandı.

 Öğlen namazını burada kılan ve külliyeyi gezen Müftüler, Somuncu Baba ve Hulusi Efendi´nin türbelerini ziyaret ederek, külliyenin imar ve ihyasını yürüten H. Hamidettin Ateş Efendi´den yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Külliye çıkışında AA muhabirine ziyareti değerlendirmede bulunan Batı Trakya Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, Somuncu Baba Külliyesi´nin, Malatya´nın İslami yönünü en iyi temsil eden önemli bir maneviyat merkezi olduğunu söyledi.

Darende´yi, Somuncu Baba Hazretlerini daha önce defalarca duyduğunu anlatan Şerif, ?Buraların ihyasını yürüten Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı manevi olarak buralara hayat verdiğine şahit olduk. Vakıf Başkanımız bizlere Hulusi Efendi´nin gül kokulu eserlerini gezdirdi. Darende bu bölgenin dini hayatının merkezi olduğunu gördük. Biz Balkanlar´a Anadolu´dan gitmeyiz. Osmanlı döneminde uçbeyleri olarak gönderilmişiz. Buradaki müzede gördüklerimiz bizim özümüzün burada olduğunu bir kez daha hatırlattı. Buradaki müzede gördüklerimiz, kullandığımız aletler, verdiğimiz isimler aynıdır. Biz burada özümüzü yerinde gördük. Bir kez daha hatırladık. Bizleri davet eden Vakıf Başkanımıza gönülden teşekkür ediyoruz. Hayalimizde olanları gözümüzle gördük. Allah, Vakıf yöneticilerine uzun ömürler versin. İslam´a nice güzel hizmetler daha yapmayı nasip etsin.? dedi.

Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Dr. Mustafa Hacı da burada gördüğümüz hizmetlere hayran kaldıklarını belirterek, buradaki hizmetlerin hem ülke geneline hem de dünyaya yayılması için dua ettiklerini kaydetti.

Türkiye´nin İslam dünyasının lideri olarak gördüklerini aktaran Hacı, ?İslam dünyası ciddi bir imtihandan geçiyor. Biz Türkiye´yi lider olarak görüyoruz. Sade biz değil bütün İslam dünyası bu şekilde görüyor. Türkiye için dua ediyoruz. Türkiye eskiden olduğu gibi yakın gelecekte İslam´ın önderi olacak. Buradaki örnek hizmetleri görünce, Vakıf Başkanımıza teşekkür ettik. Allah uzun ömür versin hizmetleri kıyamete kadar devam eder inşallah. Buralara tekrar gelebilmeyi yüce Mevla´dan dilerim.? diye konuştu.

Şumnu Bölge Müftüsü Mesut Mehmed ise buradaki manevi havayı geldikleri andan itibaren hissettiğini anlatarak, gönül beldesi Darende´ye gelmekten büyük bir onur duyduğunu aktardı.

Vakıf Başkanı H. Hamidettin Ateş Efendi´de ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, konuklarına çeşitli hediyeler verdi.

Balkan Müftüleri, bir süre konuk oldukları ilçede ziyaretlerini tamamlayarak Malatya´ya hareket etti.