Trenle gittikleri yolu bisikletle döndüler

Trenle gittikleri yolu bisikletle döndüler

Trenle gittikleri yolu bisikletle döndüler
4.08.2010 16:58:00 2384 0

Küresel ısınmaya dikkat çekmek için 12 bin kilometrelik bir seyahate çıkan iki Fransız Maceraperest, trenle gittikleri Çin’den bisikletle ülkelerine dönmeye çalışıyor. İran üzerinden Türkiye’ye giriş yapan iki gezgin, Darende’de bir süre dinlendi. Nicolas Foucher ve Romain Girault, gezdikleri ülkeler arasında Türkleri çok sıcakkanlı ve misafirperver bulduklarını söyledi.

Elektrik Mühendisi Nicolas Foucher (27) kendisiyle aynı yaşta olan ve aynı işyerinde çalışan arkadaşıyla dünyadaki küresel ısınmaya dikkat çekmek amacıyla seyahate çıktıklarını ve mümkün olduğunca doğal besinlerden faydalanıp, başka nesnelerin ürettiği enerjiyi kullanmaya özen gösterdiklerini söyledi.

Dünya sürekli tüketiyor

Nicolas Foucher 1 yılda tamamlamayı hedefledikleri seyahatin 9. ayında olduklarına işaret ederek, 12 bin kilometrelik seyahatlerinde arkadaşıyla pedal çevirip, hem değişik yerleri gördüklerini hem de insanlığa bir mesaj vermeye çalıştıklarını kaydetti. Dünya insanlarının sürekli tüketmeye yöneldiğini, doğal yaşamdan uzaklaştığını ve sürekli başka kaynakların ürettiği enerjileri harcadıklarına vurgu yapan Foucher, gezileri sırasında bu tür yaklaşımlardan kaçındıklarını ifade etti.

İnsanları çok sıcakkanlı

Nicolas Foucher; “Fransa’dan yola çıktık ve Rusya üzerinden Çin’e trenle ulaştık. Daha sonraki seyahatimizi bisikletle yapıyoruz. Değişik ülkeleri ve insanları gözlemliyoruz. Dünyamız çok zengin kaynaklara sahip bir yaşam yeri. Türkiye’de oldukça güzel bir ülke. Özellikle insanları çok sıcakkanlı. Bundan bir süre önce gece bisikletlerimizi çekip bir köyün kenarında dinleniyorduk. Bir süre sonra birileri geldi, konuştuklarını anlayamadık, biraz sonra askerler geldi ve aralarından İngilizce bilen birisinin yaptığı tercümeye göre bizi evlerinde misafir etmek istediklerini aktardı. İlgilerine teşekkür ederek, doğal şartlar müsaade ettiği sürece çadırda kalmak istediğimizi bildirdik. Kesinlikle buna müsaade edemeyeceklerini söyleyerek bizi evlerine götürdüler. Sabah uyandığımızda müthiş bir kahvaltı hazırlamışlardı. Bunun gibi çok yol hikâyemiz oldu. Gelecekte çocuklarımıza anlatacağımız harika bir macera yaşıyoruz. Darende’ye geldiğimizde ise bahçelerinde kayısı toplayanlar bize de ikram etti. Bu meyveyi ilk defa tattık. Bisikletimizin sepetine çokça koydular. Nereye gitsek bir şeyler ikram edip misafir etmek istiyorlar. Bir sürü yer gezdik ama böyle bir ilgiyle karşılaşmak, Türkiye’nin farkını hissettirdi” dedi.

Önyargıları kırıldı

Romain Girault da ön yargıyla geldikleri Türkiye’de gördükleri ilginin kendilerini şaşırttığını ifade etti. Gördükleri yerlerin fotoğraflarını da çektiklerini sözlerine ekleyen Girault; “Türkiye tarihi yapılar, doğal güzellikler, yaşanabilir alanlarıyla ilgimizi çekti” diye konuştu. Girault geceleri serin olduğu için rahat yolculuk yaptıklarını ancak aydınlatma sorunu nedeniyle kaza riski yaşadıkları için geceleri dinlenip, gündüzleri hem çevreyi hem de insanları gözlemleyerek ilerlediklerini belirtti.


Anahtar Kelimeler: