Hedef Osmanlı coğrafyası

Hedef Osmanlı coğrafyası

Hedef Osmanlı coğrafyası
19.12.2007 23:21:00 5425 0

Darende merkezli olarak Türkiye geneli ve yurt dışında da yayınını sürdüren Somuncu Baba Dergisi, 1-2 Aralık 2007 tarihlerinde Darende’de Tiryandafil Otel’de yaptığı toplantıyla yazarlarını bir araya getirdi. İki gün süren istişareler neticesinde geçen yılın değerlendirmesi ve önümüzdeki yılın hedefleri üzerine görüşmeler yapıldı.

Evrensel konular  ele alınacak

Toplantının açılış konuşmasını yapan Somuncu Baba Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Palakoğlu, geçen yıl hedefledikleri dosyalarda çok güzel konularla okuyucuya ulaştıklarını ve faydalı yayınlar yaptıklarını söyledi. Palakoğlu; "Adını Somuncu Baba’dan alan dergimiz; kültür dünyasında isminden bahsettiren Anadolu Dergiciliğinin adeta kalesidir. İşte bugün yüzlerce kilometre uzaktan, yurdumuzun dört bir yanından, davetimize icabet eden siz dostlarımızla beraberiz. Sınır ve mesafe tanımayan bu beraberliğin temeli sevgi ve samimiyettir. Somuncu Baba Dergisinin yayınlanma gayesi, irfan ve hizmetin kapılarını ardına kadar açmak ve bu selsebil çeşmeden doyasıya içmektir. 1994 yılından itibaren yayın hayatına başlayan Somuncu Baba Dergimiz, bugün 14. yayın yılında, aylık olarak yayınlanmakta, bütün yurda dağıtılmaktadır. Büyüklerimizin himmeti, siz değerli yazarlarımızın ve fedakâr okurlarımızın destekleriyle, bugün okunan ve takip edilen bir ilim kültür ve edebiyat dergisi olarak beğenilen bir yayın politikasıyla okuyucularımızın karşısındayız." dedi.

Yenilenerek büyüyorlar

Gelişip yenilenerek daha fazla okuyucuya kaliteli bir dergi sunmak arzusunda olduklarını ifade eden Palakoğlu, "Bugün sizlerinde değerli fikir ve önerileriyle önümüzdeki yıl dergimiz, umuyorum ki daha güzel ve muhteva açısından daha da zengin olacaktır. Genel olarak güzel görülen tasarımımızda bazı değişiklikler yaparak, görsel açıdan bazı yenilikler yapacağız. 15.000 olan tirajımızı, 2008 yılında daha da yükseltmek için abone çalışmalarımıza hızla devam etmekteyiz. Dergimize ilave olarak geçen yıl yaptığımız toplantıdan sonra, Ocak ayından itibaren 12 aydır çocuk dergimizin yayını devam etmektedir. İnşallah gelişerek ve yenilenerek sizlerin destekleriyle devam edecektir. Eğitim ve İlmi Araştırmalar Genel Müdürlüğümüz bünyesinde başlatılan proje çalışmalarıyla, Nasihat Yayınları olarak, geçen yıl 10 kitap neşrettik. 2008 yılında kayda değer projelerimiz var. Özellikle yurtdışına yönelik tanıtım çalışmalarımız devam etmektedir." dedi.

Akademisyen ve yazarlar katıldı

İstanbul, Ankara, Konya, Sivas, Kayseri ve Kahramanmaraş’tan katılan 50 kişilik akademisyen, yazar-çizer ve kültür adamı toplantılar sırasında görüşülen konular üzerine fikirlerini ve ne tür katkılar yapacaklarını bildirdi.

Eserler Arapça’ya çevriliyor

Vakfın kurucusu Osman Hulûsi Ateş’in eserlerinin Arapça’ya çevrilerek daha geniş kitlelere ulaşmak hedefinde olduklarını sözlerine ekleyen Palakoğlu, ilmi ve kültürel çalışmaların her geçen gün artarak devam edeceğini söyledi. Genel Yayın Yönetmeni Palakoğlu konuşmasına şu şekilde devam etti: "Gönül insanı büyük mutasavvıf, Osman Hulusi Ateş’in Hayatı ve Eserleri, "Bir Türk Davetçisi Hulûsi Darendevi" adı altında Arapça’ya çevrilmektedir. Mısır el-Ezher, Aynüşşems ve Kahire Üniversitelerindeki hocalarımızdan oluşan bir ilmi heyet maharetiyle bu çalışma yürütülmektedir. Ankara İlahiyat Fakültesinden Prof. Dr. Mehmet Akkuş ve Süleyman Barbara Beyler de bu ilmi heyetin içindedirler. İnşallah önümüzdeki yıl Arapça olarak yayınlamayı hedefliyoruz. Somuncu Baba ve Neseb-i Âlisi ile ilgili eserine yeni bilgi ve belgelerle ilaveler yapan Prof. Dr. Ahmet Akgündüz Bey çalışmasını tamamlamak üzeredir. Yeni elde ettiği 1000’e yakın bilgi ve belgeyi inceleyip araştırmasının daha da genişleterek yeniden yayına hazırlamaktadır. Yine 2008 yılında bu çalışmayı da inşallah okuyucularımıza sunacağız. İlmi ve kültürel çalışmalarımız her geçen gün artarak devam edecektir inşallah.

Osmanlı coğrafyasına hizmet

Hulûsi Efendi Vakfı’nın Darende’de örnek hizmetler yaptığını yapılan bu hizmetleri Osmanlı Coğrafyasına yayma gayreti içinde olduklarını ayrıca Kurban Bayramında yurtdışında onbinlerce aileye kurban eti dağıtacaklarını söyleyen İsmail Palakoğlu, "Vakfımız, özellikle Osmanlı Coğrafyasına her türlü vakıf hizmetini götürebilmek için Vakıf Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz yurtdışı çalışmalarına başlamıştır. Başta kurban ve gıda yardımları olmak üzere; Etiyopya, Sudan, Yemen, Ürdün ve Suriye’de muhtaç insanlara ulaşıyoruz. Geçen yıl yaklaşık 80 bin aileye kurban yardımımız ulaşmıştı. Bu kurban bayramında bu saydığımız ülkelerde ve yurt içinde onbinlerce aileye kurban eti dağıtacağız. 16 ilde resmi temsilciliklerimiz vasıtasıyla faaliyetlerimizi her geçen gün geliştirmekte, genişletmekteyiz. Teşkilatlanma Müdürlüğümüze bağlı olarak faaliyet gösteren Şefkat Gülleri 44 ilimizde hayır çarşıları açmış, kermesler düzenlemişlerdir. Bu kermeslerden elde edilen gelirler ise her türlü vakıf hizmetlerimizde kullanılmıştır" dedi.


Anahtar Kelimeler: